Lani smo zavrgli skoraj 80 ton zdravil. Foto: BoBo
Lani smo zavrgli skoraj 80 ton zdravil. Foto: BoBo

Farmacevtske družbe se vse bolj osredinjajo na proizvodnjo dragih bioloških zdravil, kar pa povečuje finančno breme držav. Slovenija bo letos za zdravila namenila že skoraj milijardo evrov. Narašča pa tudi poraba zdravil, vse več je predpisovanja.

Evropa se že dlje časa spopada s pomanjkanjem zdravil, farmacevtske družbe proizvodnjo starih zdravil brez patenta združujejo, in če pride do izpada, lahko brez zdravila ostane pol sveta. Farmacevtske družbe svoje sile usmerjajo predvsem v draga zdravila, pojasnjuje Jurij Fürst z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Kronični bolnik, ki je v začetku jemal samo eno enostavno zdravilo, v primeru hujšega poteka bolezni ali če osnovno poceni zdravilo ne pomaga več, preide na biološko zdravilo, ki pa lahko stane večkratnik osnovnega zdravila. Novo zdravilo lahko stane nekaj tisoč evrov do več sto tisoč evrov na leto za enega samega bolnika."

Zaradi staranja prebivalstva narašča predpisovanje zdravil, vse več ljudi prejema vse več zdravil. Lani smo dali za zdravila 620 milijonov, letos bomo že skoraj milijardo. Standard je za zdaj povsem primerljiv z najbogatejšimi državami. "Če bolnik izpolnjuje merila za neko zdravilo, ga lahko dobi. Zdravniki nimajo nobenih omejitev v smislu, da bi tri bolnike že imeli na nekem zdravilu, četrtemu pa ga ne bi smeli več ponuditi," pojasnjuje Fürst.

Na eni strani vse več predpisovanja, na drugi pa vse več zdravil zavržemo. Lani že skoraj 80 ton. Poleg dosedanjih ukrepov je po mnenju Fürsta čas za participacijo. "Socialno prilagojeno participacijo, kot si želimo socialno prilagojenega prispevka za prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je zdaj enotno za celotno populacijo," dodaja Fürst. Pacientu bi participacija dala signal, da zdravila niso zastonj.

Za farmacevtske družbe bi po mnenju Fürsta moralo obstajati sistemsko povračilo, "kar bi pomenilo, da bi imeli neke vrste kapico oziroma garancijo, da bi, če bi se izdatki za zdravila preveč povečali, dobili povračila farmacevtskih družb, saj vemo, kako neverjetne dobičke ima farmacevtska industrija," meni Fürst.