Če se bodo foruma udeležili predstavniki Izraela, ga bodo v Levici bojkotirali in enako pozivajo tudi druge. Foto: BoBo
Če se bodo foruma udeležili predstavniki Izraela, ga bodo v Levici bojkotirali in enako pozivajo tudi druge. Foto: BoBo

"Mednarodno srečanje Blejski strateški forum med letošnjimi gosti navaja Cipi Livni, nekdanjo podpredsednico izraelske vlade, zunanjo ministrico in članico izraelskega vojnega kabineta. V času svoje politične kariere je bila soodgovorna za izraelsko vojno operacijo Cast Lead, ki je v letih 2008 in 2009 vzela več kot 1100 palestinskih življenj in iz domov izgnala več kot 100.000 prebivalcev Gaze. Zaradi omenjene vloge je bil nad njo izdan tudi priporni nalog v Veliki Britaniji. Genocid v Gazi tudi danes javno podpira. Oktobra lani je izjavila, da Izrael ni odgovoren za civiliste, ki jih izraelska vojska ubije na območjih, s katerih je zahtevala, da se odstranijo," so zapisali v sporočilu za javnost v Levici.

V Levici se pridružujejo opozorilom civilne družbe in pobudi, da gostitelj prekliče vabilo ter poskrbi, da predstavniki izraelske oblasti na forumu ne sodelujejo v nikakršni vlogi.

Slediti mora odločnejša politika bojkota države Izrael

"Na našo pobudo je Republika Slovenija pred meseci že priznala Palestino kot samostojno in suvereno državo. Temu pomembnemu diplomatskemu koraku pa mora nujno slediti odločnejša politika bojkota na diplomatski, politični, kulturni in gospodarski ravni ter dezinvesticije in sankcije proti državi Izrael," so še zapisali. Zapiranje vrat blejskega foruma za predstavnice in predstavnike okupacijskih izraelskih oblasti tako po njihovem mnenju predstavlja pomemben korak v tej smeri.

"Če se bo Livni vendarle udeležila foruma, ga bomo članice in člani Levice v celoti bojkotirali in enako pozivamo tudi druge udeležence dogodka. Če je Blejski strateški forum ponos slovenske diplomacije in osrednje prizorišče zunanjepolitičnega dogajanja, na njem nimajo kaj početi izvajalci množičnih kršitev mednarodnega prava in zločinov proti človeštvu," so zaključili.

Koalicija te točke ni odpirala

Livni naj bi sicer na forumu, ki bo potekal 2. in 3. septembra, sodelovala na panelu o Gazi, kjer bo med drugim govorila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci po današnji seji vlade dejal, da na sestanku koalicije pred sejo vlade te točke niso odpirali. Organizacija foruma je stvar zunanjepolitičnega ministrstva, je dodal.

Na vprašanje, kako komentirajo poziv k umiku vabila, so z ministrstva za zunanje zadeve pred dnevi sicer sporočili, da je Blejski strateški forum "regionalni strateški forum, ki združuje ljudi različnih, tudi nasprotujočih si pogledov". Po njihovih besedah je vodilo slovenske zunanje politike na Bližnjem vzhodu doseg dogovora o politični rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru drug z drugim. Zato je po mnenju ministrstva ključnega pomena, da slišimo in razumemo poglede vseh strani.

Sorodna novica Civilnodružbeni gibanji zahtevata umik vabila izraelske političarke na Blejski strateški forum