Cvikl je prepričan, da dopis z zahtevo po njegovem zaslišanju ni bil posredovan  v skladu z odredbo državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO
Cvikl je prepričan, da dopis z zahtevo po njegovem zaslišanju ni bil posredovan v skladu z odredbo državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO
Polkovnik Milko Petek je dejal, da je patrija dobila boljšo oceno tako na tehničnem kot na komercialnem področju. Foto: www.mors.si
Zapleti v komisiji o patrijah

Komisija, ki preiskuje nakup oklepnikov 8 x 8, je zaslišala nekdanjega direktorja Sove Andreja Lovšina, ki je dejal, da pri izboru ni sodeloval.

Andrej Lovšin je zatrdil, da je bilo njegovo delo zakonito in ni imelo nobene povezave z nakupom oklepnikov.

Petek zagovarja patrije
Komisija je zslišača tudi polkovnika slovenske vojske Milka Petka, ki je komisiji med drugim povedal, da so dobavni roki stvar pogajanj, odvisno od tega, ali so spremenjeni roki še vedno v okviru terminskih načrtov in v tem smislu sprejemljivi za naročnika. Petek je pojasnil da je posredno in neposredno pri projektu sodeloval med letoma 2004 in 2006, in bil kot član projektnega sveta za nakup oklepnikov 8 x 8 odgovoren za dinamiko načrtovanja izgradnje zmogljivosti SV-ja.

Potrdil je, da je bil seznanjen z ugotovitvami komisije v zvezi z izbirom in da je z njimi soglašal. Po njegovih ocenah je patria dobila boljšo oceno tako na tehničnem kot na komercialnem področju.

Krkoviču zmanjkalo časa
Vabilo na zaslišanje je prejel tudi brigadir Tone Krkovič, ki pa je po uri in pol čakanja odšel. Komisija je namreč še vedno zasliševala Andreja Lovšina. "Nihče mi nič ne pove, nimam časa čakati," je Krkovič dejal pred odhodom. Pred komisijo je pripravljen odgovarjati kdaj drugič.

Jelinčič sejo zapustil pred začetkom
Že na začetku zasedanja komisije za preiskavo nakupa oklepnikov 8 x 8 je sejo zapustil Zmago Jelinčič, saj meni, da Cvikl komisije ne more več voditi.

Jelinčič (SNS) je prepričan, da Milan M. Cvikl preiskovalne komisije ne more več voditi, saj je bila vložena zahteva po njegovem pričanju (to so v torek vložili trije člani komisije: Josip Bajc iz SLS-a, Robert Horvat (SDS) in Zmago Jelinčič. Predlagal je še, da bi vodenje seje prevzel njen podpredsednik, torej Robert Horvat.

Cvikl je Jelinčiču odvrnil, da dopis, ki so ga vložili trije člani komisije, ni bil posredovan v skladu z odredbo državnega zbora o parlamentarni preiskavi in z dokaznim sklepom. Kot je poudaril, poslovnik določa, da kadar manjšinska skupina poslancev predlaga preiskavo, tedaj jo vodi eden izmed predlagateljev.

Cvikl je v svojem odgovoru Jelinčiču pojasnil, da sam ni bil nosilec katere od javnih funkcij med poslom z oklepniki 8 X 8. Zmago Jelinčič je dejal, da Cviklov odziv in "otepanje" zaslišanja, pa tudi njegove povezave z predstavniki Viator & Vektorja kažejo na možnosti nepravilnosti. Ker je Jelinčič zapustil sejo in je bila komisija zato nesklepčna, je njen predsednik zasedanje za nekaj časa prekinil.

Pred katero komisijo naj priča Cvikl?
Po ponovnem začetku so člani komisije nekaj časa posvetili predlogu Josipa Bajca in Roberta Hrovata, da bi moral pričati tudi predsednik komisije Milan M. Cvikl, pri čemer je Hrovat izpostavil imenovanje Ivana Prebila za izvedenca pri oceni nakupa oklepnikov. Cvikl je dejal, da bi bil pripravljen pričati pred komisijo, ki jo vodi Zvonko Černač, saj ta preiskuje nakupe vojaške opreme v času, ko je bil on nosilec funkvcije.


Zapleti v komisiji o patrijah