Zaslišanja v zvezi z 278 milijonskim nakupom 135 oklepnikov naj bi se kmalu začela tudi pri nas. Foto: MMC RTV SLO
Zaslišanja v zvezi z 278 milijonskim nakupom 135 oklepnikov naj bi se kmalu začela tudi pri nas. Foto: MMC RTV SLO
V poslu s 135 finskimi oklepniki naj bi nekdo v Sloveniji kar pošteno zaslužil. Foto: MMC RTV SLO

Glavni finski preiskovalni inšpektor Kaj Björkqvist informacij ni zanikal, njegov urad pa naj bi imel informacijo, da naj bi podkupnina za posel s Slovenijo znašala od 1 do 2 odstotka od 180 milijonov evrov. Celoten posel je vreden sicer 278 milijonov evrov, razlika med zneski pa naj bi nastala zaradi "protidobave".

Finski preiskovalec naj bi tudi povedal, da bo prieiskava trajala več mesecev in da že pregledujejo prejšnji teden zasežen material.

Slovenske kriminaliste čakajo že štirje informativni odgovori
Po poročanju časopisa Dnevnik pa naj bi se tudi v Sloveniji ustanavljala delovna skupina kriminalistov, ki se bo ukvarjala s preiskovanjem suma kaznivih dejanj v primeru nakupa Patriinih oklepnikov.

Skupina še ni dokončno sestavljena, narejen pa naj bi že bil ožji izbor ljudi, s katerimi bodo opravili informativne pogovore v zvezi s sumom podkupovanja pri nakupu oklepnikov.

Prvi štirje, nihče izmed njih nima statusa osumljenca, naj bi bili Marjan Senica, ki je bil v obdobju pogajanj s Patrio v. d. direktorja direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu, Peter Zupan, ki je bil pred upokojitvijo konec leta 2006 šef programa TRP - temeljnih razvojnih programov, sredstva za nakup vojaške opreme in oborožitve, polkovnik Dragan Bavčar, vodja pogajalske skupine s Patrio, in generalpolkovnik Albin Gutman, ki je bil šef projektnega sveta za nakup oklepnikov, pozneje pa načelnik generalštaba.

Kriminalisti naj bi delo začeli že v ponedeljek.

B. K.