Foto:
Foto:
Mesić meni, da bi morali vsi varčevalci nekdanje Ljubljanske banke uživati enak status.

Po Mesićevem prepričanju bi morala Slovenija opustiti upanje, da bi lahko parafiran sporazum Drnovšek - Račan za Hrvaško pomenil podlago na novih razgovorih. Mesić zatrjuje, da sporazum, ki ga slovenska vlada ocenjuje za soliden temelj, v saboru ne bo sprejet.

Mesić kljub temu upa, da se bo sodelovanje med državama krepilo brez napetosti. Ob tem je potrebno upoštevati vsak argument, za zgled pa si vzeti model za upravljanje NEK-a, je za Sobotno prilogo Dela še povedal Mesić.

Odločitve brez posvetovanja
Po Mesićevem prepričanju sta se državi znašli v nesporazumih, ker sta brez predhodnega posvetovanja včasih obe sprejemali odločitve, povezane z drugo
stranjo. "Ne glede na njuno suverenost bi moral tisti, ki sprejme odločitev, povezano z drugo državo ali njenimi prebivalci, seznaniti drugo stran, zakaj je takšno odločitev sprejel. Steči bi moralo tudi predhodno posvetovanje. Če bi tako ravnali, bi bilo po mojem prepričanju veliko manj nerešenih vprašanj. Rešili bi jih, preden bi bila odločitev sprejeta," je dodal.

Vsi varčevalci so enaki
Hrvaški predsednik je spregovoril tudi o dolgu hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke. Po njegovem mnenju se med državljani, ki varčujejo v neki finančni ustanovi, ne sme delati razlik, ne glede na to, kakšno državljanstvo imajo. "Ne bi smeli na en način urejati varčevanja Slovencev, na drugega pa za Hrvate, Bosance in preostale. Varčevalec je varčevalec, ne glede na to, kakšne nacionalnosti ali državljanstva je," pravi.

"Podpora izraz pravega prijateljstva"
Mesić je brezpogojno podporo, ki jo je slovenska vlada izrazila na začetku hrvaških pogajanj z EU-jem, označil kot "izraz pravega prijateljstva Slovenije do Hrvaške". Po predsednikovih besedah ni razloga, da Hrvaški ne bi uspelo, priznava pa, da je od Hrvaške odvisno, kdaj bo uveljavila standarde in izpolnila pogoje.

Mesič je poudaril še, da Hrvaška popolnoma sodeluje s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Po njegovem država "nima niti enega razloga, da bi skrivala Gotovino".

Predsednik je izrazil še podporo srečanju predsednikov Slovenije, Hrvaške in Italije, saj želi, da "se knjiga druge svetovne vojne zapre". Ni pa v redu, "če upoštevamo samo en zločin, ne pa tudi tistega pred njim. Knjigo lahko zapremo, moramo pa priznati tudi tisto, kar se je zgodilo pred fojbami," je dodal.