Mesojedec in Poklukar. Foto: Zajem zaslona
Mesojedec in Poklukar. Foto: Zajem zaslona

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je z ožjo ekipo in vodstvom policije sestal s predstavniki regijskih civilnih iniciativ za reševanje romske tematike iz Novega mesta, Kočevja, Brežic, Grosupljega, Šentjerneja in Škocjana.

Sestanek je bil dolg, izčrpen in konstruktiven, je Poklukar dejal v izjavi za javnost po sestanku. Ministra zelo veseli, da predstavniki civilnih iniciativ zaupajo v delo policije in da z njo tvorno sodelujejo.

Civilne iniciative so po njegovih besedah podale številne konstruktivne predloge in pobude. Tiste, ki se ne nanašajo na resor notranjih zadev, bo Poklukar prenesel na preostala pristojna ministrstva.

Minister je ob tem pozval Zvezo Romov Slovenije in Svet romske skupnosti, naj pristopita k reševanju problematike v posameznih občinah, saj bodo le skupaj lahko našli trajne rešitve.

Poklukar je pozval ljudi, naj prijavljajo oziroma naznanjajo kazniva dejanja. "Policija lahko ukrepa tudi ob kraji krompirja in fižola. A če ni obveščena, težko učinkovito deluje," je izjavil.

Poklukar je predstavniku civilnih iniciativ še zagotovil, da bo z zadevo seznanil tudi predsednika vlade Roberta Goloba.

Mesojedec: Ni prošnja, ampak zahteva

To je bila namreč ena glavnih kritik civilnih iniciativ, ki jih je na novinarski konferenci zastopal Silvo Mesojedec. Iniciative so namreč že pred časom poslale pobude na kabinet predsednika vlade, a niso dobile odgovora. Nezadovoljne so tudi zato, ker po navedbah Mesojedca že desetletja sporadično opravljajo pogovore z ministrstvi in sekretarji, pa uspeha ni.

Mesojedec se je zato posebej zahvalil Poklukarju, da ga je povabil na pogovor na ministrstvo in da bo predloge posredoval naprej drugim članom vlade.

"Imeli smo dolg pogovor, veliko smo si povedali, vendar ni ministrstvo za notranje zadeve tisto, ki bo rešilo problematiko," je poudaril Mesojedec.

"Dejstvo je, da s policijo že leta lepo, pozitivno sodelujemo. Vendar smo spoznali, da če drugi resorji ne bodo naredili svojega, se bo situacija na terenu samo še slabšala. In to je pravzaprav zahteva združene civilne iniciative – ni prošnja, ampak zahteva – da sodelujemo pri pripravi in uresničevanju ukrepov."

Mesojedec je ocenil, da za današnje stanje ni kriva ta vlada, ampak vse prejšnje. "Ta voz gre strmo navzdol. Rečemo lahko, da nestrpnost na terenu mogoče narašča, ampak zaradi dejanj, ki jih povzročajo Romi in se jih vse civilno prebivalstvo na neki način že boji," je izjavil.

Sorodna novica "Veliko Romov danes hodi po vodo na pokopališče"

Govorca sta le na kratko opisala nekaj predlogov in pobud. Poklukar je navedel problematiko socialnih pomoči, prostora in nezakonitih gradenj, kriminalnih povratnikov; pa načrt romskega naselja pri Novem mestu. Mesojedec je pozval, naj prejemnike socialnih podpor mesečno pošiljajo na nekaj deset ur družbenokoristnega dela.

Mesojedec je sklenil z besedami, da je ministru hvaležen za odziv, a da to ne zadostuje. Potrebno bo ukrepanje vlade, sicer združene iniciative že pripravljajo proteste in druge dejavnosti.