Prva interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo je potekala konec marca. Foto: BoBo
Prva interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo je potekala konec marca. Foto: BoBo

"Ministrica v celoti zavrača vse očitke o sumu nevestnega dela v službi in oškodovanja javnih sredstev, sumu oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ, neučinkovitega in negospodarnega upravljanja z javnimi sredstvi pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov, zavajanja javnosti, neuresničevanja obljub ter opustitve dolžnega ravnanja. Vse aktivnosti so bile izvedene skladno z zakonodajo, transparentno, učinkovito in z gospodarnim upravljanjem javnih sredstev," je med drugim navedeno v odgovoru ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh na njeno drugo interpelacijo.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so dodali, da zakon o spodbujanju digitalne vključenosti jasno določa upravičence do izposoje računalniške opreme. "Temeljni namen zakona oziroma mehanizma je zagotavljanje digitalne vključenosti prebivalstva, hkrati pa bo delovanje mehanizma prispevalo k ozaveščanju o bolj trajnostno naravnani digitalni preobrazbi," so še navedli.

Prva interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo je potekala konec marca, glavni očitek je bila nabava 13.000 prenosnih računalnikov. Drugo interpelacijo je SDS v DZ-ju vložil 8. julija.

Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je po poročanju STA-ja pojasnil, da so se za drugo interpelacijo odločili na podlagi novih dejstev. Med drugim je poudaril ugotovitev Računskega sodišča, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pred nakupom 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb, zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti teh računalnikov. Po mnenju Računskega sodišča nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

Lisec je navajal tudi navedbe iz poročila agencije za varstvo konkurence (AVK), ki štiri podjetja, Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92, sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb. Med očitki je tudi poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja za leto 2024. To je po besedah poslanca SDS-a pokazalo, da je Slovenija na samo dveh področjih izboljšala stanje, na vseh preostalih področjih pa je nazadovala.

Za vložitev interpelacije so se v SDS-u, kot še navaja STA, odločili tudi zaradi domnevnega mobinga in šikaniranja zaposlenih na ministrstvu, številnih odhodov tamkajšnjih zaposlenih ter zaradi kritik na račun kampanje za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru Premisli, nato stisni. Strokovnjaki so namreč ministrstvo pozvali, naj plakate v okviru kampanje umakne, saj da bi lahko imeli nasprotni učinek od želenega.