Sedem mladostnikov, starih od 13 do 17 let, bo na Rogli med drugim spoznavalo tudi naše okolje, družbo, navade. Foto: BoBo
Sedem mladostnikov, starih od 13 do 17 let, bo na Rogli med drugim spoznavalo tudi naše okolje, družbo, navade. Foto: BoBo

Ker jim je zaradi zdaj že nekajmesečnih spopadov onemogočeno normalno življenje, je skupina sedmih mladih iz Libije na pobudo slovenskega veleposlaništva v Kairu in ob podpori urada predsednika republike Danila Türka prišla v Slovenijo.

Med drugim sta na pomoč priskočili podjetji Unior d.d. Program Turizem, ki je mladostnikom omogočil bivanje na Rogli, ter Adria Airways, ki jih je prepeljala iz Hurgade, kamor so prispeli s pomočjo veleposlaništva v Kairu v Ljubljano.

Strokovna pomoč v obliki delavnic in druženja
V obdobju bivanja v Sloveniji so libijski mladostniki varovanci Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), od koder so sporočili, da bodo mladostniki med dvotedenskim bivanjem v Sloveniji spoznavali novo okolje, družbo in navade, obenem pa bodo deležni tudi strokovne pomoči pri spopadanju s travmami, ki jih prinaša vojna. Razne delavnice in druženja jim bodo pomagala pri lažjem vključevanju v družbo ob vrnitvi in v obdobju odraščanja.

Prvi teden bo minil predvsem v luči psihosocialne rehabilitacije, drugi teden pa se bodo mladostniki, stari od 13 do 17 let, udeležili raziskovalnega tabora s slovenskimi sovrstniki.