Še pred desetimi leti vključenost v vrtce ni bila niti 70-odstotna. Foto: RTV SLO
Še pred desetimi leti vključenost v vrtce ni bila niti 70-odstotna. Foto: RTV SLO

Vključenost otrok v vrtce v Ljubljani je kar 82-odstotna, zato se postavlja vprašanje, ali bo jeseni dovolj prostora za vse.

Kot je povedala načelnica oddelka za predšolsko vzgojo , je zanimanje staršev za vpis v vrtce na območju MOL-a povečano že tri ali štiri leta, povezano pa je s porastom rojstev in priselitev. Na MOL-u povečan vpis pripisujejo tudi noveli zakona o vrtcih, ki je za drugega otroka uvedla brezplačen vrtec.

Kot je še povedala, bo moral MOL zaradi omenjene novosti adaptirati nekaj manj kot 100 oddelkov v vrtcih, kar jih bo stalo nekaj več kot 11 milijonov evrov. "To so zgolj sredstva iz mestnega proračuna, za zagotavljanje dodatnih prostorov za vrtce v šolah in drugih prostorih MOL država ne bo dodatno prispevala ničesar." Tako upajo, da bodo jeseni vendarle lahko sprejeli vseh 600 otrok na čakalni listi, za drugo polovico pa naj bi poskrbele druge občine, saj ti otroci ne živijo na območju MOL-a.

Komu dati prednost?
Na MOL-u z načinom uvedbe zakona niso najbolj zadovoljni tudi zato, ker se bo morda zgodilo to, da bodo starši v vrtce prijavili tudi tiste otroke, ki vrtca ne bodo potrebovali vsak dan, a bodo morda sprejeti na račun drugih otrok.

Po drugi strani pa je mogoče tudi, da bodo do jeseni zagotovili več prostih mest, ko bo dejansko vpisanih otrok. Kot je dejala Fabčičeva, se je to v zadnjih dveh letih ponekod že dogajalo, saj so starši, ki so se bali, da bodo zavrnjeni, otroke vpisali v več vrtcev hkrati.