Slovensko zunanje ministrstvo je predstavilo prioritete za letošnje leto. Foto: RTV SLO
Slovensko zunanje ministrstvo je predstavilo prioritete za letošnje leto. Foto: RTV SLO

Zunanji minister Dimitrij Rupel je pojasnil, da je čas, ko se Hrvaška približuje Uniji, dobra priložnost za reševanje vprašanj, vključno z mejnim sporom.

Znova je zatrdil, da bo Slovenija najprej poskušala rešiti odprta vprašanja z dialogom, ne bo pa se izogibala mednarodni arbitraži. Po Ruplovih besedah se bodo pogovarjali tudi o možnosti dostopa slovenskih podjetij na hrvaški trg in skladu za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško.

Minister je še dejal, da si bo ministrstvo prizadevalo tudi za povečanje prispevka za mednarodno razvojno pomoč, ki z 0,1 odstotka BDP-ja zaenkrat ne dosega ravni Unije, ki je 0,17 odstotka. Ministrstvo namerava v parlament vložiti 35 predlogov zakonov, izmed katerih sta dva že vložena.

Vprašanje ustave ostaja odprto
Minister je spregovoril tudi o evropski ustavi. Slovenija se bo kot članica, ki je dokument že ratificirala, zavzemala, da se le-ta ohrani v takšni obliki, kot je, poiskati pa bo treba načine, da bo ustavo sprejela javnost v drugih članicah. Meni, da je oživljanje pogovorov o ustavi ena izmed pomembnih nalog v prihodnosti, izrazil pa je tudi možnost, da bo imela Slovenija z njo veliko opraviti v času predsedovanja v prvi polovici 2008.

Glede Hamasa enako kot EU
Glede zmage skrajnega gibanja Hamas na palestinskih volitvah je minister Rupel zatrdil, da Slovenija deli mnenje EU-ja, da bo moral Hamas najprej dokazati, da si prizadeva za mirno reševanje spora z Izraelci.