Ministrstvo za zunanje zadeve je ob uvedbi dveh postopkov - notranjega nadzornega in predkazenskega policije - sporočilo, da ni prisluškovalo zaposlenim na MZZ-ju in tudi ne novinarjem, kot je bilo slišati v javnosti. Foto: Arhitekturni vodnik/Aleksander Lužnik
Ministrstvo za zunanje zadeve je ob uvedbi dveh postopkov - notranjega nadzornega in predkazenskega policije - sporočilo, da ni prisluškovalo zaposlenim na MZZ-ju in tudi ne novinarjem, kot je bilo slišati v javnosti. Foto: Arhitekturni vodnik/Aleksander Lužnik
Marjan Šetinc
Uslužbenec zunanjega ministrstva Marjan Šetinc je z lastnoročnim podpisom zavaroval pečatenje službenega računalnika 1. februarja, trdijo na MZZ-ju. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat slovenskih diplomatov
Sindikat slovenskih diplomatov se ob nedavnih dogodkih zavzema za zaščito ugleda diplomatskega poklica. Foto: MMC RTV SLO
MZZ zanika prisluškovanje

V okviru notranjega nadzora je MZZ ugotovil, da je s posredovanjem v preteklih dneh v medijih nepooblalaščeno objavljenega dokumenta iz elektronskega sistema MZZ-ja neznani uslužbenec (ali več uslužbencev) huje kršil zakonske in pogodbene obveznosti iz delovnega razmerja, je v izjavi za javnost sporočil MZZ.

Kaj se je dogajalo pred dnevi?
V preteklih dneh je bil v medijih nepooblaščeno objavljen dokument ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). Objava dokumenta je povzročila več negativnih odmevov v domači in mednarodni javnosti, s čimer je bila povzročena velika škoda dobremu imenu in ugledu Republike Slovenije in predsedujoče države Svetu EU-ja, so zapisali na MZZ-ju.

MZZ je bil zato prisiljen odrediti notranji nadzor zaradi kršitve obveznosti diplomatov, ki izhajajo iz Zakona o zunanjih zadevah, in notranjih pravnih aktov, ki določajo, kateri uslužbenci v MZZ-ju so pristojni za posredovanje podatkov o delu MZZ-ja javnostim. MZZ je hkrati ocenil, da so podani zakonski znaki kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, zato je 30. januarja 2008 podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca na državno tožilstvo in policijo.

Nadzor je bil uveden zaradi kršitev zakonskih obveznosti
V okviru notranjega nadzora je MZZ ugotovil, da je s posredovanjem tega dokumenta iz elektronskega sistema MZZ-ja neznani uslužbenec (ali več uslužbencev) huje kršil zakonske in pogodbene obveznosti iz delovnega razmerja. Da bi lahko identificirali človeka, ki je dokument nepooblaščeno posredoval novinarjem časnika Dnevnik, je MZZ pregledal dohodne in izhodne telefonske klice v okviru telefonske centrale stacionarnega omrežja MZZ-ja. Uslužbenci MZZ-ja smejo uporabljati službene (stacionarne in mobilne) telefone za opravljanje službenih nalog, kar je določeno v Navodilu o uporabi službenega telefonskega omrežja in službenih mobilnih telefonov v MZZ-ju, navajajo na ministstvu.

MZZ zanika prisluškovanje
MZZ odločno zanika, da bi prisluškoval telefonskim pogovorom uslužbencev MZZ-ja ali morda celo novinarjem, da bi pregledoval elektronsko pošto zaposlenih ali da bi kako drugače posegel v osebnostne pravice uslužbencev MZZ-ja ali tretjih oseb. Take navedbe so neresnične in zlonamerne, trdijo na ministrstvu.

Mag. Šetinc le žrtveno jagnje ali kaj več?
V javnosti se je postavilo vprašanje, ali je MZZ imel pravno podlago za odvzem službenega namiznega računalnika uslužbencu MZZ-ja. S pregledom klicanih telefonskih številk v okviru stacionarne telefonske centrale MZZ-ja in primerjanjem številk z javno objavljenimi številkami je bilo ugotovljeno, da obstaja možnost, da je bilo to delovno sredstvo uporabljeno za storitev morebitnega kaznivega dejanja.

Službeni namizni računalnik je bil 1. februarja 2008 odvzet veleposlaniku mag. Marjanu Šetincu na način, ki MZZ-ju dokazljivo onemogoča pregled brez njegove vednosti in navzočnosti. Ob odvzemu je bilo mag. Šetincu ponujeno in omogočeno, da je pečatenje računalnika, ki so ga izvedli uslužbenci MZZ-ja, sam zavaroval z lastnoročnim podpisom, kar je tudi storil. O odvzemu je bil napravljen zapisnik. MZZ je prepričan, da s postopkom odvzema službenega namiznega računalnika ni z ničimer kršil osebnih podatkov oziroma osebnostnih pravic mag. Šetinca, niti ni kršil njegovega dostojanstva.

MZZ-ju težko razumljiv odziv sindikata diplomatov
V zvezi s tem dogodkom je težko razumeti neutemeljen in pretiran odziv Izvršnega odbora Sindikata slovenskih diplomatov v protestni izjavi z dne 4. februarja 2008. Sindikat je namreč v izjavi dne 25. januarja 2008, ko je bil dokument objavljen, zapisal, da je v primeru, "če so za posredovanje internih sporočil in njihovo potrditev odgovorni slovenski diplomati, treba storiti vse, da se te kršitelje diplomatske poklicne etike poišče, ustrezno disciplinsko obravnava in prepreči možnost ponovitve ter zaščiti ugled našega poklica, za kar se Sindikat slovenskih diplomatov vseskozi dosledno zavzema". S to izjavo se lahko MZZ le strinja.

R. B.

MZZ zanika prisluškovanje