Foto:
Foto:
Na Dunaju se bodo še srečevali.
Le 24 odstotkov Avstrijcev je za uvedbo dvojezičnih krajevnih tabel.

Slovenska manjšina in deželne oblasti na avstrijskem Koroškem, ki so se sešle na pobudo avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla, so se dogovorile za nadaljevanje pogovorov. Naslednja konferenca naj bi bila sredi ali konec aprila.

Do takrat naj bi sodelujoči pripravili tudi operativni koledar s časovnim načrtom in seznam ukrepov. Na aprilski konferenci naj bi sprejeli izjavo o poravnavi spora glede uresničevanja določil iz 7. člena avstrijske državne pogodbe.

Doslej konference brez uspeha
Prva konferenca leta 2002 se je po treh srečanjih končala brez uspeha, saj slovenska stran ni sprejela ponudbe avstrijske zvezne vlade, da naj bi na avstrijskem Koroškem postavili 148 dvojezičnih krajevnih napisov, slovenska manjšina in občine na avstrijskem Koroškem pa bi dobile dodatna denarna sredstva. Slovenska manjšina bi morala potrditi izpolnitev 7. člen avstrijske državne pogodbe, s čimer bi se odpovedala dodatnim tožbam za uveljavitev svojih pravic.

Obe konferenci, tisto leta 2002 in današnjo, je sklical kancler Wolfgang Schüssel. Za današnjo konferenco je koroški deželni glavar Jörg Haider dejal, da je le neobvezno srečanje in da gre na Dunaj le na "kavo". Povod za prvo konferenco je dalo avstrijsko ustavno sodišče, potem ko je 13. decembra 2001 razveljavilo določbo, da je za dvojezično topografijo potreben vsaj 25-odstotni delež manjšinskega prebivalstva. Sodišče je še zapisalo, da naj bi za dvojezično topografijo zadostoval že 10-odstotni delež manjšinskega prebivalstva skozi daljše obdobje.

Avstrijci so proti
Po javnomnenjski anketi avstrijskega tednika Profil, ki bo objavljena šele jutri, pa le 24 odstotkov Avstrijcev meni, da bi bilo treba uresničiti odločitev avstrijskega ustavnega sodišča o postavitvi dodatnih dvojezičnih krajevnih napisov. Kar 68 odstotkov Avstrijcev bi namreč reševanje vprašanja prepustilo prebivalcem avstrijske Koroške, ne glede na mnenje ustavnega sodišča.