Vojaki rezervne sestave se bodo usposabljali tri mesece. Foto: MMC RTV SLO
Vojaki rezervne sestave se bodo usposabljali tri mesece. Foto: MMC RTV SLO

Vojakom operacije kriznega odzivanja Kforja na Kosovu se bo prihodnje leto pridružilo tudi do 40 pripadnikov pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske.
Pogodbeni vojaki so se za odhod odločili prostovoljno, na obrambnem ministrstvu pa so z anketo ugotovili, da bi bila kar tretjina pripadnikov pogodbene rezervne sestave pripravljena na sodelovanje v operacijah kriznega odzivanja.

Vojaki bodo na misijo odšli v drugi polovici prihodnjega leta, do takrat pa bodo v vojski poskrbeli, da bodo vojaki primerno usposobljeni.

Najprej tri mesece usposabljanja
Najprej bo na vrsti trimesečno usposabljanje, nato bodo v drugi polovici julija preverjali usposobljenost celotnega kontingenta. Nato bodo oblikovali enote, v motorizirani četi in nacionalnem podpornem elementu pa bo treba še dopolniti dolžnosti.

Pogodbeni vojaki bodo med usposabljanjem prejemali približno 270 evrov mesečno, njihovim delodajalcem pa bo izplačana refundacija plače.

Enake pravice in dolžnosti
Ko bodo vojaki odšli na operacijo, bodo imeli enake pravice in obveznosti kot pripradniki stalne sestave SV-ja, nikakor pa mu ne bo propadla pogodba, ki jo ima v redni službi, temveč bo vojak med misijo le začasno nehal delati.

Pogodbeni pripadniki Slovenske vojske se usposabljajo od leta 2003, s tem so začeli najprej v 132. Gorskem bataljonu. SV danes šteje 1,734 pogodbenih pripadnic in pripadnikov, med njimi so 1.603 vojakov, 85 podčastnikov, 39 častnikov, en višji vojaški uslužbenec in šest nižjih.

S. Z.