Vsako leto se ob romarski cerkvi na Svetih Višarjah v bližini tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo na romanju treh Slovenij zbere več tisoč Slovencev. Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi
Vsako leto se ob romarski cerkvi na Svetih Višarjah v bližini tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo na romanju treh Slovenij zbere več tisoč Slovencev. Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi
Na Svetih Višarjah 1.500 romarjev

Romanje treh dežel organizira Rafaelova družba iz Ljubljane v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov.

Letos so v okviru romanja pripravili predavanje pravnika in politologa Andreja Finka, sledila je slovesna sveta maša, ki jo je skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Trojna Slovenija
Fink je na predavanju z naslovom Upanje v večno Slovenijo dejal, da bi vse tri Slovenije - matična, zamejska in zdomska - morale biti eno, "ker je znano, da marsikdaj v matični Sloveniji niti na državni ravni niti na ravni ljudstva ni posluha za to, kar se dogaja med Slovenci, ki so od Ljubljane oddaljeni samo dobro uro vožnje z avtomobilom za severno ali zahodno mejo".

Dejal je, da so Slovenci tesno povezani z domovino, četudi živijo raztreseni po vsem svetu, kajti "vedno smo iskali oporne točke v slovenskem duhovnem svetu". Meni, da je na novo treba povezati preteklost s sedanjostjo, ki je uprta v prihodnost. "Če nam pa Slovenija, taka kot je danes, ni všeč, je naša naloga, da jo dokončno spremenimo," je dejal.

Tradicionalno romanje
Vsako leto se ob romarski cerkvi na Svetih Višarjah v bližini tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo na romanju treh Slovenij zbere več tisoč Slovencev. Božjepotno središče Višarske Matere Božje je sicer kraj srečevanj štirih narodov, saj je ta cerkvica, ki jo je za čas fašizma v zanj značilnem slogu poslikal slovenski slikar Tone Kralj, romarsko središče Slovencev, Italijanov, Furlanov in Avstrijcev.

Vsako leto se romanja treh Slovenij udeležijo tudi predstavniki slovenskega političnega, družbenega in kulturnega življenja. Med številnimi uglednimi osebnostmi, ki so se udeležile romanja, je Zvone Žigon predstavljal urad za Slovence po svetu in v zamejstvu, medtem ko je vsakoletni gost romanja, evropski poslanec Lojze Peterle, dejal, da si želi, da bi "vse tri Slovenije v prihodnje polnokrvno živele, narediti moramo vse, da bodo živele".

Na Svetih Višarjah 1.500 romarjev