Drugi del akcije Počasneje je varneje je letošnja že tretja akcija izvajanja poostrenega nadzora nad hitrostjo voznikov. Foto: RTV SLO
Drugi del akcije Počasneje je varneje je letošnja že tretja akcija izvajanja poostrenega nadzora nad hitrostjo voznikov. Foto: RTV SLO

Radarjem v predoru Golovec, ob cestninski postaji Slivnica, v predoru Podmilj, ob izvozu Senožeče in v predoru Kastelec se bosta pridružila radarja na obeh straneh viadukta Tržiška Bistrica ter radarji na viaduktih Reber, Ravbarkomanda in Slatina ter ob postajališčih Šempas, Lopata, Lukovica in Polskava. V ohišjih na 14 lokacijah bodo izmenično delovali trije radarji.

V okviru akcije bo policija do 9. julija poostreno nadzorovala alkoholiziranost in nadzor hitrosti tudi na regionalnih cestah.

Rafael Viltužnik, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije, je povedal, da je kar 40 odstotkov ljudi, ki umrejo v prometnih nesrečah, žrtev prevelike hitrosti. V letu 2007 pa je bila hitrost kriva za kar 47 % smrti v prometnih nesrečah.

Da je hitrost "ključni prometno-varnostni problem slovenskih cest", se je strinjal tudi vodja sektorja prometne policije Robert Sušanj. Kot je povedal, se kar dve tretjini prometnih nesreč zgodi v lokalnem okolju, ker se ljudje na "poznanih cestah" počutijo pogumnejše. Po njegovem mnenju ima pri zmanjševanju hitrosti ključno vlogo policijski nadzor, čeprav bi morali vozniki tudi sami spremeniti odnos do hitrosti.

V akciji sodelujejo številne institucije, med drugim ministrstvi za zdravje in promet, svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Avto-moto zveza Slovenije.