Nepravilnosti inšpektorjev so pod drobnogledom. Foto: RTV SLO
Nepravilnosti inšpektorjev so pod drobnogledom. Foto: RTV SLO
Minister Vizjak
Minister je napovedal ukrepe proti inšpektorici in vodji Območne enote Ljubljana. Foto: RTV SLO

Komisija je ugotovila, da so tržni inšpektorji zaradi številnih nepravilnosti družbo Roto, ki je registrirana tudi za obratovanje Lipe, večkrat opozorili na nepravilnosti, niso pa lokala zapečatili.

Komisijo je ustanovilo ministrstvo za gospodarstvo skupaj z ministrstvom za javno upravo, člani komisije pa so pregledali zajetno dokumentacijo. Ugotovili so, da so na naslovu Spodnje Pirniče 56 registrirane kar štiri družbe.

Po besedah ministra je imela tržna inšpektorica Milena Lipužič Brdar vso podlago za zaprtje lokala, zakaj pa tega ni storila, iz dokumentacije ni razvidno. Tržna inšpektorica je leta 1999 izdala določbo o prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti Robertu Zavašniku, hkrati pa je v njej naštela, kaj mora Zavašnik storiti, da bi odpravil določene pomanjkljivosti, zaradi česar so si določene točke odločbe v nasprotju.

Komisija je tudi ugotovila, da je bil v sklepu o dovolitvi izvršbe naveden napačen pravni pouk, družbi Roto pa med drugim tudi nista bil izdani ustrezna določba o prepovedi in odločba o odpravi pomanjkljivosti.

Sledijo ukrepi ministra
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je zaradi neustreznega ravnanja inšpektorjev že napovedal ustrezne ukrepe. Proti inšpektorici Mileni Lipužič Brdar in vodji Območne enote Ljubljana Andreja Žaklja že potekata postopka.

Lastniku lokala Robertu Tomažu Zavašniku se v torek izteče pripor. Tragedija v Spodnjih Pirničah je že spodbudila odstop glavnega tržnega inšpektorja Romana Kladoška. Vlada je odstop sprejela in na njegovo mesto imenovala Andrejko Grlič.

23. decembra lani je množica mladih pred diskoteko do smrti poteptala dve mladi dekleti, tretja pa je zaradi poškodb čez nekaj dni umrla v bolnišnici.