Oprema za obvladovanje množic, ki jo je naročilo ministrstvo, bo namenjena vojakom na misijah v tujini, so pojasnili. Foto: BoBo
Oprema za obvladovanje množic, ki jo je naročilo ministrstvo, bo namenjena vojakom na misijah v tujini, so pojasnili. Foto: BoBo

V opozicijskem SD-ju zadevo vidijo kot nepotrebno provokacijo, v pa Levici na nabavo gledajo v luči prizadevanj vlade za podelitev policijskih pooblastil vojski. Z javnim naročilom ministrstvo za obrambo naroča po 600 kosov čelad z vizirjem, zaščitnih mask s torbico, ščitnikov za zaščito telesa in rokavice, gumijevk/tonf z držalom, gasilnih naprav s torbico in ščitov za vzdrževanje.

"Želimo pojasniti, da z omenjenim javnim naročilom zagotavljamo zaščitno opremo in opremo za obvladovanje množic za pripadnike Slovenke vojske na mednarodnih operacijah in misijah. To je zlasti oprema za pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. Dosedanjo opremo smo kupili pred več leti in je že zelo iztrošena. Nakup omenjene opreme je bil načrtovan že v preteklem letu," so za STA pojasnili na ministrstvu.

Odpiranje ponudb je predvideno za 28. maj, dobava pa do 31. oktobra.

Razburjenje na družbenih omrežjih

Pojasnila so poslali predvsem zaradi razburjenja, ki ga je objava naročila povzročila na družbenih omrežjih. Časovno namreč objava sovpada z naraščanjem izrazov kritike in nezadovoljstva z vlado na družbenih omrežjih tudi po razkritjih o nekaterih podrobnostih glede dobave zaščitne in druge medicinske opreme, potrebne v času epidemije koronavirusa. Posledično so se danes nekateri udeležili protestnega kolesarjenja po ulicah mest, zaznati pa je tudi pozive k odstopu vlade in celo pozive k protestu prihodnji teden.

Opozicijske Levice pojasnilo ministrstva ni pomirilo, saj vidijo to kot "600 dodatnih argumentov, zakaj vojski ne smemo podeljevati policijskih pooblastil". Glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič pa je na Facebooku zapisal, da v SD-ju zahtevajo takojšen preklic javnega naročila. "Povsem nepotrebna provokacija v časih, ko je treba strasti umirjati," je dodal.