Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Za športne programe se lahko uporabljajo vsi športni objekti tako na prostem kot v dvoranah vključno s šolskimi športnimi objekti.

Ohranjanje medsebojne razdalje na treningih registriranih športnikov ni potrebno, razen za določene panoge glede na navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Za rekreativce velja omejitev na skupine do deset ljudi. Vodja vadbe ni vključen v to število, sicer pa je treba upoštevati 20 kvadratnih metrov prostora na posameznika. Ob upoštevanju tega je mogoče imeti v prostoru tudi več kot deset ljudi v fitnesih in podobnih centrih.

Tudi v športu velja sedemdnevna veljavnost testov

Vlada je v četrtek sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti, ki je bil nato objavljen v uradnem listu, v katerem pa je navedena potrebna 24-urna veljavnost testov na novi koronavirus. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je danes pojasnilo, da tudi v športu velja sedemdnevna veljavnost testov kot za druge dejavnosti: "Tiskarski škrat jo je zagodel."

"Več skupin načeloma lahko vadi hkrati, kjer je mogoče upoštevati omejitve, vendar je prej treba rešiti problem vstopanja in odhoda v vadbeni prostor in iz njega, kjer smo že prej zaznali največ težav," je pojasnil Simon Slokan, glavni inšpektor za šolstvo in šport. Povedal je, da so opravili približno 1500 nadzorov od lanskega oktobra naprej in da pri tem ni bilo veliko kršitev.

Začenjajo se nižjeligaška tekmovanja

Tekmovanja bodo poleg najvišjih kategorij dovoljena tudi za druge lige in mladinska državna prvenstva, prav tako udeležba na tekmah v tujini. Še naprej je dovoljeno tudi organizirati mednarodna tekmovanja, tako kot domača pa morajo potekati brez gledalcev, če ni drugače določeno.

Tisti, ki niso registrirani športniki, lahko vadijo z upoštevanjem dvometrske medsebojne razdalje ali v skupinah desetih, kot velja za rekreativce.

Sorodna novica Priprave na vračanje učencev: množična testiranja že konec tedna

"Borilni športi, ples in drugi športi, pri katerih ni mogoče ohranjati dvometrske medsebojne razdalje, so dovoljeni le registriranim športnikom in v krogu skupnega gospodinjstva. Upamo, da bo tudi drugim to dovoljeno že kmalu, ko bodo zdravstvene razmere še nekoliko boljše," je navedla generalna direktorica direktorata za šport MIZŠ-ja Mojca Doupona.

Gregor Jurak s fakultete za šport pa je poudaril, da je bilo do zdaj največ okužb v športu pri skupnih prihodih in odhodih, denimo na avtobusih. Poudaril je pomen rednega prezračevanja prostorov, da se preprečijo kapljične okužbe.

Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, in tudi strokovni delavci za vodenje programov športne vadbe se morajo tudi testirati ali imeti potrdila o cepljenju oziroma o tem, da so preboleli covid-19.

Priprave na ponedeljkovo sproščanje ukrepov