Vladimir Smrtnik je predsednik Enotne liste, ki je zbirna stranka Slovencev na avstrijskem Koroškem. Foto: RTV SLO
Vladimir Smrtnik je predsednik Enotne liste, ki je zbirna stranka Slovencev na avstrijskem Koroškem. Foto: RTV SLO

Ker je za postavljanje krajevnih tabel pristojen v drugem koraku deželni glavar, pa ni pričakovati hitro dodatnih dvojezičnih napisov.

Bernard Sadovnik
Krajevni napis na Koroškem
Vprašanje dvojezične topografije bo tudi v prihodnje v ospredju reševanja manjšinske problematike Slovencev v Avstriji. Foto: RTV SLO
Alfred Gusenbauer
Bo imel novi avstrijski kancler več odločnosti pri reševanju vprašanja slovenske manjšine na Koroškem. Foto: EPA
Koroški Slovenci pričakujejo spremembe

O pogledih na novo avstrijsko vlado smo povprašali predsednika Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernarda Sadovnika in predsednika Enotne liste Vladimirja Smrtnika, oba pa menita, da po oktobrskih volitvah druga možnost kot sestava vlade med socialdemokrati (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP) ni bila verjetna, zato velika koalicija ni presenetljiva.

Smrtnik je glede na izkušnje iz preteklosti, ko sta obe strani že sestavljali veliko koalicijo, zadržan, na kar po njegovih besedah kaže vladni program, ki zelo kratko in tudi nekonkretno formulira tista dva odstavka, ki sta namenjena manjšinskemu vprašanju.

Bolj intenzivno bo na deželni ravni
Glede odnosa nove vlade do manjšinskega vprašanja Sadovnik meni, da ta ne igra tako pomembne vloge na državni ravni, kot jo ima v deželi, kjer se bo odnos odvijal intenzivino, predvsem okoli reševanja dvojezične topografije.

Smrtniku se zdi, da nova vlada ne more biti slabša od prejšnje, ki jo je sestavljala tudi stranka koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja in je bila protimanjšinsko naravnana. To po njegovem mnenju zbuja nekaj optimizma, kar pa ne pomeni, da bo odprta vprašanja rešila v zadovoljstvo slovenske narodne skupnosti.

Poleg rešitve topografije se tukaj postavljajo še druga vprašanja manjšinske zaščite. Predvsem gre za politično zastopstvo manjšine, za rešitev finančnih težav različnih manjšinskih inštitucij in tudi za bolj uspešno sosedsko politiko v odnosu do Republike Slovenije, pravijo v Enotni listi.

Haider ostaja ovira
V Skupnosti slovenskih Korošcev so prepričani, da bo velika koalicija v primeru dežele Koroške gotovo odločneje uveljavljala državne interese, pri vprašanju manjšine pa ne bo postopala mimo deželnozborskih strank.

Ali bo Dunaj odločneje uveljavljal državne interese nad pokrajinskimi, v Enotni listi še ne morejo oceniti, saj bo veliko odvisno, kako bo zvezna vlada ravnala s Haiderjem, ki se bo, kot kaže, še naprej postavljal proti pravni državi in proti uresničitvi razsodb ustavnega sodišča. Vsekakor pa je očitno, da politični pomen Haiderja z novo vladno konstelacijo močno pada in da bo njegov vpliv omejen na ozke meje deželne oblasti, pravi Smrtnik.

Naporno reševanje dvojezične topografije
Če bo hotela nova vlada že do letošnjega poletja rešiti vprašanje dvojezične topografije, kot je odločena, in bo želela, da pri kompromisu sodeluje tudi slovenska manjšina, bo morala ponuditi bistveno boljši papir, kot je tisti, ki smo ga lani jeseni v naših struktutrah z močno večino odklonili, zatrjujejo v Enotni listi.

Sadovnik pa meni, da bo vlada na osnovi predlogov stare vlade verjetno hitro udejanila razsodbe ustavnega sodišča tudi v primeru, da se deželni glavar ne bo strinjal s predlogi, ki jih je še pri stari vladi podpiral. Ker pa je za postavljanje krajevnih tabel pristojen v drugem koraku deželni glavar, ni pričakovati hitro dodatnih dvojezičnih napisov, vsaj ne do volitev deželnega zbora in občinskih volitev 2009, še pravi Sadovnik.

Najpomembnejša je enotnost
Sadovnik in Smrtnik opozarjata na pomembnost skupnega in usklajenega nastopanja slovenske narodne skupnosti v odnosih z vlado, od česar je tudi odvisno reševanje odprtih manjšinskih vprašanj.

B. T./G. V.

Ker je za postavljanje krajevnih tabel pristojen v drugem koraku deželni glavar, pa ni pričakovati hitro dodatnih dvojezičnih napisov.

Bernard Sadovnik
Koroški Slovenci pričakujejo spremembe