MNZ predlaga, da se spremembe in dopolnitve zakona o policiji obravnavajo po hitrem postopku. Foto: MMC RTV SLO
MNZ predlaga, da se spremembe in dopolnitve zakona o policiji obravnavajo po hitrem postopku. Foto: MMC RTV SLO

Z zakonom bi uredili zaščito delavcev policije, kadar so ti ogroženi na delu oziroma v zvezi z delom in zaščito njihovih bližnjih oziroma posameznikov, ki so ogroženi zato, ker so pomagali policiji.

Ministrstvo za notranje zadeve
Katarina Kresal
Ministrica za notranje zadeve je predlog sprememb in dopolnitev napovedala že, ko se je odločila, da med na razpis prijavljenimi kandidati za generalnega direktorja policije ne bo izbrala nikogar. tedaj je bil na funkcijo v. d. generalnega direktorja na njen predlog imenovan Janko Goršek. Foto: DZ
Predlagatelji so že ocenili učinke sprememb in predlogov. Ugotovili so, da ne bi vplivali na javnofinančna sredstva v višini, večji od 40.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Katarina Kresal, je namreč oblikovalo osnutek predloga sprememb in dopolnitev zakona o policiji. Kot so zapisali predlagatelji, bi s spremembami "ustvarili pogoje za vsaj delno omilitev pereče kadrovske problematike v policiji, saj bi omogočili, da bi brez javnega razpisa, za nedoločen čas, zaposlili dodatno usposobljene policiste - nadzornike državne meje oziroma pod določenimi pogoji ponovno zaposlili upokojene policiste".

Osnutek predloga sprememb in dopolnitev zakona o policiji si lahko preberete tukaj.

Bolje naj bi bila urejena zaščita delavcev policije
Predlog predvideva še več drugih novosti, denimo spremembo načina izvedbe preizkusa strokovne in psihofizične usposobljenosti in izurjenosti policistov, kar bi, tako pravijo na MNZ-ju, zagotovilo stalno ustrezno psihofizično in strokovno usposobljenost policistov in zmanjkalo za stroške, povezane s preizkusom.

Prav tako naj bi zakon uredil zaščito delavcev policije, kadar so ti ogroženi na delu, njihovih bližnjih in drugih, ki skušajo pomagati policiji. Predlagana dopolnitev naj bi omogočila boljše sodelovanje mož v modrem z društvi in organizacijami.

S spremembami tudi nad področje varovanja podatkov
"Izredno pomembna je tudi rešitev, ki bo odpravila pomanjkljivo ureditev izvajanja varnostnega preverjanja in zagotovila materialno podlago za kvalitetnejše izvajanje preiskovalnih postopkov ter zagotavljanje varnosti izvajalcem prikritih preiskovalnih ukrepov in policistom, ki sodelujejo s posamezniki," lahko beremo v osnutku predloga sprememb in dopolnitev. S predlagano spremembo naj bi področje varovanja podatkov uskladili z veljavnimi sistemskimi zakoni in z določitvijo novih rokov hrambe pri evidenci kaznivih dejanj zagotovili, da bili podatki policije uporabnejši tako za policijo kot tudi za druge organe državne uprave, ki te podatke uporabljajo.

Na področju izvajanja policijskih pooblastil so poglavitne rešitve naslednje:
- podrobnejša opredelitev obveznosti oseb, zoper katere policisti izvajajo naloge, in oseb, ki so navzoče na kraju, kar naj bi zagotavljalo večjo varnost za policiste in posameznike;
- s pravico pregledati osebe in stvari policistom dati možnost, da pri opravljanju nalog ob izpolnjevanju določenih pogojev zasežejo različne predmete;
- ugotavljanje identitete tako imenovanih neznanih sumljivih oseb bi bilo udejanjeno v praksi;
- natančneje opredeljeno načelo sorazmernosti, ki je eden temeljnih segmentov presoje zakonitosti in strokovnosti uporabe prisilnih sredstev;
- ustrezneje opredeljeni pogoji za uporabo sredstev za vklepanje in vezanje;
- možnost uporabe tehničnih sredstev za odkrivanje in dokazovanje prekrškov, kar bo prispevalo k večji varnosti cestnega prometa;
- možnost uporabe tehničnih sredstev za fotografiranje ter video- in avdiosnemanje pri izvajanju policijskih pooblastil, ki bi prispevalo k lažjemu spremljanju izvajanja policijskih postopkov in s tem k večji stopnji zaščite pred neupravičenimi posegi v človekove pravice in svoboščine posameznikov.
Vir: Ministrstvo za notranje zadeve


Predlagatelji so že ocenili učinke sprememb in predlogov. Ugotovili so, da ne bi vplivali na javnofinančna sredstva v višini, večji od 40.000 evrov, prav tako ne na usklajenost slovenskega pravnega reda z evropskim in tudi ne na postopke oz. poslovanje javne uprave, na gospodarstvo, na okolje, na socialni položaj posameznikov.

Pri osnutku sodelovale nevladne organizacije
Zatrjujejo še, da so bile pri oblikovanju osnutka vključene nevladne organizacije oz. predstavniki zainteresirane javnosti in da je bil predlog medresorsko usklajen.

Marjetka Nared

Z zakonom bi uredili zaščito delavcev policije, kadar so ti ogroženi na delu oziroma v zvezi z delom in zaščito njihovih bližnjih oziroma posameznikov, ki so ogroženi zato, ker so pomagali policiji.

Ministrstvo za notranje zadeve