Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prometni režim na območju večjih pokopališč bo spremenjen. Po našem največjem pokopališču, ljubljanskih Žalah bo organiziran brezplačen prevoz z električnimi vozili, spremenjen bo vozni red mestnih avtobusov, parkiranje bo brezplačno.

V javnem podjetju Žale in na mestni občini Ljubljana pozivajo, da se, če je le mogoče, obiskovalci do pokopališč odpravijo peš, s kolesom ali z mestnim avtobusom. Ti bodo v ponedeljek, 31. oktobra, in v torek, 1. novembra 2022, obratovali po posebnih voznih redih. Na linijah 2, 7, 19 in 22 bo vozilo večje število avtobusov kot običajno. Liniji 12 in 12D bosta delno spremenjeni in bosta obratovali mimo Žal v obeh smereh, je za Prvi poročal Peter Močnik.

Mojca Hucman, Žale: "Vstop in izstop bo možen na vseh vratih avtobusa, tako da bodo obligacijo urbane opravljali nadzorniki na avtobusih". Avtobusi na vseh linijah mimo Žal bodo do torka nizkopodni in zgibni.

Do 1. novembra se bo mogoče po pokopališču Žale med 9. in 17. uro do grobov brezplačno zapeljati z električnimi vozili Kavalir. "Kavalirja lahko pokličete na telefonsko številko, ki je izobešena na vhodih na pokopališče, prišel vas bo iskat in odpeljal na želeno lokacijo," je povedala Hucman.

Obiskovalci Žal bodo na sicer plačljivih parkiriščih v bližini pokopališča lahko od današnjega dne do vključno torka parkirali brezplačno. Zapornice bodo dvignjene. "Parkirišča v bližini Žal so na razpolago, jih bo devet, tako da parkirišč bi moralo biti dovolj," je nadaljevala Hucman.

Parkiranje bo do vključno torka mogoče tudi na začasnem parkirišču ob vrtnariji Ravnikar ob Koželjevi ulici. Na Tomačevski cesti pa zaradi dvosmerne prometne ureditve parkiranje ne bo mogoče.

Maribor

V pričakovanju večjega obiska so nekaj sprememb uvedli tudi na mariborskih pokopališčih Pobrežje in Dobrava. Med drugim so z namenom preprečevanja kraj povečali število redarjev in policistov. Direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek ljudem svetuje, naj zaradi slabših epidemičnih razmer grobove obiščejo le, če so zdravi, in dodaja, da bodo pokopališča v prazničnih dneh odprta dlje kot sicer.

Podobno kot v prestolnici bo prometni režim v ponedeljek in torek nekoliko spremenjen, avtobusni prevoz na progah 3 in 12 proti pokopališčema bo oba dneva brezplačen.

V svetovnem vrhu po porabi nagrobnih sveč

Slovenci sodimo v sam svetovni vrh po porabi nagrobnih sveč, kar na eni strani kaže na naš odnos do umrlih, po drugi strani pa pomeni tudi veliko obremenitev okolja. Letno, sicer številka v zadnjih letih nekoliko upada, jih prižgemo še vedno kar 16 milijonov letno.

K prižigu manj sveč tudi letos poziva akcija Fundacije Svečka – Manj svečk za manj grobov, ki nagovarja k preudarnejšemu nakupu sveč in darovanju tega denarja za reševanje življenj in lajšanje zdravstvenih težav ljudi, je za Prvi poročala Karmen Štrancar Rajevec.

Akcija Manj svečk za manj grobov

Pred marsikaterim slovenskim pokopališčem bodo v teh dneh stojnice s prostovoljci ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov. Preko 500 jih bo v 25 različnih krajih. Primož Jelševar Fundacija svečka: "Spoštujemo lepo slovensko tradicijo, da se tudi ob 1. novembru prižge svečka v spomin na naše najdražje, a če jih je namesto 10 zgolj pet ali šest, lahko s tem nekaj dobrega naredimo še za tiste, ki še živijo, za reševanje življenj," je povedal.

Za svečko manj oziroma za humanitarni prispevek bodo podarili zastavico sočutja, denar pa bo v različnih krajih namenjen za točno določene namene v tem okolju, za nakup invalidskih vozičkov, defibrilatorjev, fizioterapevtskih miz, za zdravstvene terapije, različno gasilsko opremo in druge zdravstvene pripomočke. Humanitarno-ekološka akcija Manj svečk za manj grobov se je, v več kot desetletju, prijela in jo ljudje sprejemajo.

Letos akcija poteka že 14. zapored. V preteklih letih je bilo darovanih skupaj več kot 400.000 evrov, s katerimi so pomagali pomoči potrebnim.