Slovenski nogometaši. Foto: Reuters
Slovenski nogometaši. Foto: Reuters

V središču pozornosti dobršnega dela športnih navdušencev ostaja evropsko prvenstvo v nogometu. Slovensko reprezentanco popoldne čaka druga tekma. Na prvi z Danci je z remijem poskrbela za stopnjevanje apetita navijačev.

Termin in kraj – ob 15. uri v Münchnu – med drugim marsikomu omogočata enodnevni izlet v Nemčijo z ogledom tekme, nekaj vstopnic je menda še vedno na voljo. Tudi v Nemčiji pa bo danes vroče, živo srebro se lahko povzpne do 30 stopinj. Kakšno tekmo lahko pričakujemo? Jože Pepevnik pravi, da bo na razpoloženje vsekakor vplivalo dogajanje v prvem krogu.

"Mislim, da bodo Slovenci glede na to, da so osvojili točko v prvem krogu, niso pa je osvojili Srbi, lahko malo bolj – ne ravno sproščeni – potrpežljivi, manj hitenja gre pričakovati. Morda bolj čakanje na nasprotnikove napake, na prostor, ki bi ga Srbi morda puščali ob svojih napadih za svojim hrbtom. Vemo, kako dobro po navadi Benjamin Šeško in Andraž Šporar napadata ta prazen prostor. Mislim, da bodo Srbi želeli imeti nadzor nad žogo, pobudo. Ampak tako je igrala, denimo, tudi Danska, pa je na koncu Slovenija iztržila remi. Remi Srbom na tej tekmi ne bi ustrezal, verjetno bi bili Slovenci bolj zadovoljni z njim, ampak obe ekipi bosta igrali na zmago, kajti ta bi Sloveniji skorajda že prinesla pot v osmino finala, Srbi pa nujno potrebujejo točke, potem ko so ostali pri ničli, ko so v prvem krogu izgubili proti Angležem z ena proti nič," je pričakovanja pred današnjo tekmo opisal Jože Pepevnik.

Jože Pepevnik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Jože Pepevnik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Najbrž nespremenjena zasedba slovenske enajsterice

Velikih sprememb v naši reprezentanci ne gre pričakovati, morda eno ali dve. Selektor Matjaž Kek bo morda premislil o menjavi v zvezni vrsti, saj je bilo na prvi tekmi z Dansko očitno, kako dobro je Jan Gorenc na sredini v precejšnjem delu drugega polčasa zamenjal Timija Maksa Elšnika. Srbi bodo morali poseči po vsaj eni menjavi, saj se je Filip Kostić zaradi poškodbe vrnil domov, je pa srbski selektor potrdil, da bo tekmo začel kapetan Dušan Tadić, in sicer kljub polemikam po tekmi z Anglijo, ko je javno izrazil nezadovoljstvo, da je vstopil v tekmo šele kot rezervist.

Srbi so te razpoke očitno uspeli zakrpati, slovenski selektor Matjaž Kek pa v svojih javnih nastopih pred tekmo ostaja konstanten. Ne razkriva veliko, noče kaj dosti govoriti ne o svoji ekipi ne o tekmecih, saj ne dovoli, da bi ga v medijskih nastopih zanesla kakršnakoli čustva.

Danska: Slovenci kompaktni in težavni nasprotniki

Danci so po tekmi s Slovenijo dejali, da je bilo proti slovenski reprezentanci na neki način težje igrati, kot bo proti Angliji, ki je bila sicer favoritinja proti Srbiji. Gre tudi za to, da imajo Srbi daljšo nogometno tradicijo in zgodovino, pravi Pepevnik, zato bodo njihovi reprezentanti pod hujšim rezultatskim pritiskom. Slovenska reprezentanca je manj uveljavljena, zato bi bil poraz za Srbe zelo boleč. Reprezentanci sta se na evropskih prvenstvih srečali enkrat, pred 24. leti. Slovenija je takrat vodila že s 3: 0, Srbi pa so z igralcem manj dosegli izenačenje.

"Srbi bodo vsekakor pod pritiskom," pravi Jože Pepevnik. "Ampak Slovenija je zdaj že takšna reprezentanca, s takšnimi posamezniki, da si skorajda upam trditi, da ni bila na papirju še nikoli tako konkurenčna boljšim od sebe. Mislim, da je Slovenija reprezentanca, ki proti Srbom v tem trenutku lahko brez sprenevedanja pove, da razmišlja o zmagi in o napredovanju v osmino finala."

Selektor Matjaž Kek govori o močnih čustvih, tako na igrišču kot na tribunah, Srbi imajo močno diasporo na Bavarskem, veliko jih je pripotovalo iz domovine, tako kot tudi veliko Slovencev. Kot pravi Pepevnik, vsi upajo, da bo do tekme mirno. Tribune Arene Allianz, ki sprejmejo od 66 tisoč do 70 tisoč obiskovalcev, naj bi bile skorajda polne, kakšna vstopnica pa je še na voljo. Slovenija je sicer na lestvici mednarodne nogometne zveze na 57. mestu, Srbija pa na 33., poleg tega naj bi bila tržna vrednost srbskih reprezentantov 300 milijonov evrov, naših pa 140 milijonov.

Statistika ni realen kazalec, pravi novinar radijskega športnega uredništva Jože Pepevnik. Veljajo številke na hrbtih nogometašev, največja prednost naše reprezentance pa je tako ali tako ekipna moč. In še: danes bo v bavarski prestolnici uspešnejši tisti, ki bo znal bolje obvladovati svoja čustva in obenem izkoristiti čustva navijačev.

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Jože Pepevnik: Slovenski nogometaši odkrito razmišljajo o zmagi in osmini finala