Navijači. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Navijači. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V tokratni epizodi oddaje Ob osmih je gostoval športni novinar Radia Slovenija Uroš Volk. Z začetkom evropskega prvenstva v nogometu se začenja obdobje, v katerem za ljubitelje športa, predvsem pa športne novinarje, praktično ne bo odmora. Že nogometno prvenstvo lahko prinese zgodovinski uspeh slovenske reprezentance: "Najprej je treba verjeti, da to lahko uspe. Slovenija ima zelo kompaktno in uigrano zasedbo, dober moštveni duh, kar je še posebej pomembno na takšnih turnirjih." Nogometaše bo v Nemčiji spremljala rekordna množica slovenskih navijačev.

Navijaško razpoloženje v Nemčiji bo nepopisno

Razloga sta predvsem geografska bližina in 24 let trajajoč premor od prve uvrstitve na veliko tekmovanje, evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem. "Govori se o številki 40.000, celo 50.000 slovenskih navijačev. Zanesljivo bo popravljen rekord iz Amsterdama, ki ga številni še danes opevajo, ampak čakati je bilo treba dolgo," pravi Volk, ki poudarja, da je pot do izločilnih bojev tokrat nekoliko lažja, saj tja lahko vodi tudi tretje mesto v skupini. Vseeno pa bo najverjetneje treba zmagati na vsaj eni tekmi.

Uroš Volk. Foto: Radio Prvi
Uroš Volk. Foto: Radio Prvi

Pogačar in Roglič v novem epskem dvoboju

Začetek kolesarske sezone je bil za glavna slovenska aduta izjemen. Tadej Pogačar je brez resne konkurence zmagal na Dirki po Italiji, Primož Roglič je bil prvi na Dirki po Dofineji. Oba bosta nastopila tudi na Dirki po Franciji, kjer bosta med osrednjimi kandidati za končno zmago. "Edini pravi favorit je v tem trenutku Tadej Pogačar. Na Dirki po Italiji je tako blestel, da mu nekateri rumeno majico že potiskajo v naročje. Še zmeraj ni znano, kaj bo z Jonasom Vingegaardom, ki si je poškodoval rebra. Za zdaj se govori, da so možnosti za njegov nastop 50-odstotne," pravi Volk, ki bi si želel slovenskega dvoboja za zmago na Touru. V prednosti pa je Pogačar, ki bi lahko ob morebitnem uspehu v Franciji napadel tudi zmago na Vuelti in s tem dosegel trojček zmag na vseh treh velikih dirkah v eni sezoni, kar ni uspelo še nikomur.

Najmanj tri ekipe in kopica posameznikov v igri za medalje v Parizu

Pet dni po koncu Toura, ki se bo izjemoma končal v Nici, se bodo v Parizu začele poletne olimpijske igre. Slovenska odprava bo največja v zgodovini, saj bodo nastopile najmanj tri ekipe. "Morda tako močni še nismo bili. Odbojkarjem, rokometašicam in rokometašem se lahko julija pridružijo še košarkarji, ki bodo imeli kvalifikacijski turnir v Pireju. Ker na igrah nastopi le 12 ekip v vsaki konkurenci, so odbojkarji in rokometaši zagotovo kandidati za medalje. Med posamezniki pa lahko računamo na Janjo Garnbret, Kristjana Čeha, ki je zdaj bolj zrel kot v Tokiu in ves ta čas med najboljšimi metalci diska." Uroš Volk je prepričan, da lahko rekordna zasedba v Slovenijo prinese tudi rekordno bero medalj.

Med kandidati za medalje pa je tudi slovenski predstavnik v športu, ki ga bomo prvič gledali na olimpijskih igrah, formuli kite, enem od jadralnih razredov. "Toni Vodišek je že bil svetovni in evropski prvak, na zadnjem svetovnem prvenstvu je zasedel drugo mesto, je eden od najboljših v tem športu. Največji izziv za športne novinarje pa bo breakdance," meni Volk, ki bo igre spremljal v Parizu. Od tam bo v živo oddajal program Vala 202. Najštevilčnejšo slovensko odpravo bo spremljala najštevilčnejša novinarska po zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984.

Kako se na poletje pripravljajo novinarji?

Zgoščenost velikih tekmovanj s slovenskimi športniki v ključnih vlogah prinaša tudi izzive za športna uredništva in njihove novinarje. "Nimamo fizičnih priprav, čeprav bi jih ob takem tempu najverjetneje potrebovali," je v šali dejal Volk in omenil, da športni novinarji večino priprave na tekmovanja opravijo že prej, ob spremljanju predhodnih tekmovanj in kvalifikacijskih obdobij. Nato sledi le še osveževanje podatkov in postavljanje teh v širši kontekst, tudi zgodovinski. "Mlajši kolegi to zapišejo v digitalni obliki, v telefone ali računalnike, sam pa sem še bolj analogen in si delam zapiske v zvezek. Tehnologiji ni dobro preveč zaupati, če zmanjka elektrike, je še vedno dobro imeti ob sebi list papirja in svinčnik," je še dodal Uroš Volk.

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Uroš Volk: Najštevilčnejša slovenska odprava lahko iz Pariza prinese rekordno bero kolajn