Kolon bo več, ne manj, saj Dars v skladu z načrti načrtuje še septembrsko obnovo na gorenjski in štajerski avtocesti. Foto: MMC RTV SLO
Kolon bo več, ne manj, saj Dars v skladu z načrti načrtuje še septembrsko obnovo na gorenjski in štajerski avtocesti. Foto: MMC RTV SLO
Načrt obnove
Letos je tudi zaradi gospodarske krize načrtovanih obnovitvenih del manj. Foto: Dars
Obnavljanje cest povzroča gnečo

Dars je pred kratkim končal dela na odseku Celje-Dramlje na štajerski avtocesti, dela na dolenjski in primorski avtocesti pa bodo promet ovirala tudi jeseni. Septembra lahko vozniki pričakujejo večje zapore tudi na gorenjski avtocesti, kjer bodo obnavljali vozišče med Brnikom in Vodicami ter Podtaborom in Kranjem. Na štajerski avtocesti pa se bo že septembra odprla nova "fronta", saj bo Dars obnavljal vozišče med Šentiljem in Pesnico.

Zaradi obnovitvenih del so nujne delne zapore cestišč, kar so na lastni koži v soboto občutili vozniki, ki so se iz Primorske vračali proti Ljubljani. Zaradi obnove štirih kilometrov cestišča med Vrhniko in Logatcem so vozniki del sobote preživeli v kar 20-kilometrski koloni, promet pa je normalno stekel šele proti večeru. Obnova bo kmalu končana, saj "prenavljamo zadnjo fazo tega odseka, in sicer smerno vozišče, tudi pas za počasna vozila", je novinarki RTV SLO Juliji Kočar povedal Bojan Čas iz Darsa.

Dela bodo intenzivna, delali bodo tudi ponoči
Naslednja faza bo prenova izvoza Logatec, kar pomeni, da ga bodo za tri tedne popolnoma zaprli, obvoz pa bo urejen prek izvoza Vrhnika. Zastoje lahko zato na tem delu avtoceste pričakujemo do srede oktobra, a bodo dela, zato da bi se izognili gneči, "res intenzivna", saj bodo, če bo to mogoče, potekala tudi ponoči, je dodal Čas.

Do sredine septembra bo delavce na avtocesti videti tudi na dvokilometrskem odseku dolenjske avtoceste, med Višnjo goro in Bičem, kjer promet že poteka le na eni polovici avtoceste.

Letos bo obnovljenih 35 kilometrov avtocest
Dars je od pomladi, ko so se dela začela, pa do zdaj obnovil 20 kilometrov avtocest, do konca leta paj jih namerava obnoviti še 15 kilometrov. Družba je v Letnem planu razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2010 skupno vrednost vseh obnovitvenih del in naložb v obstoječe avtocestno omrežje ocenila na 55,71 milijona evrov. Od tega je 40,6 milijona evrov namenjenih gradbenim delom pri obnovi avtocest in hitrih cest, okoli 15,1 milijona evrov pa za elektro-strojna dela predvsem v predorih.

Obnavljanje cest povzroča gnečo