Kandidat za zunanjega ministra Karl Erjavec izpostavlja pomen dobrososedskih odnosov in gospodarske diplomacije. Foto: BoBo
Kandidat za zunanjega ministra Karl Erjavec izpostavlja pomen dobrososedskih odnosov in gospodarske diplomacije. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Očitke Jožefa Jerovška, da je blokiral imenovanja več veleposlanikov, med drugim veleposlanika v Berlinu, in vzel s tem državo za talca, je Erjavec odločno zavrnil. "Jaz nisem taktiziral, je pa mogoče taktiziral kdo drug," je dejal. Foto: BoBo
Skozi parlamentarno sito tudi drugi kandidati za ministre

Erjavca je podprlo 12 članov odbora DZ-ja za zunanje zadeve, pet pa jih je bilo proti. Odnosi s sosedami, krepitev strateških partnerstev in usmerjena gospodarska diplomacija so prioritete, ki jih je pred pristojnim odborom izpostavil kandidat za zunanjega ministra Karl Erjavec.

Predstavili so se tudi ministrski kandidati Uroš Čufer, Igor Maher, Tina Komel in Anja Kopač Mrak.

Erjavec, ki bo ob morebitni potrditvi nadaljeval delo, ki ga je opravljal že v Janševi vladi, je dejal, da "zunanje politike ni smiselno na hitro in radikalno spreminjati", zato v nadaljevanju mandata velikih sprememb ne načrtuje.

Na področju sosedskih odnosov je Erjavec v ospredje postavil vprašanje manjšin, v povezavi z Italijo pa izpostavil vprašanje plinskih terminalov. V odnosih s Hrvaško je bilo že veliko narejenega, zdaj pa se je treba posvetiti odgovoru na hrvaški memorandum o arbitraži. Slovenija bo še naprej podpirala države Zahodnega Balkana pri prizadevanjih za polnopravno članstvo v EU-ju.

Kot splošno zunanjepolitično usmeritev Slovenije je navedel, da bo država še naprej obsojala kršitve človekovih pravic (pri tem je kot primer navedel Sirijo) in zagovarjala pravico naroda do samoodločbe."Tudi za Palestince, seveda pa je vprašanje, na kakšen način in po kakšni poti," je pojasnil.

Želi si velikih partnerstev
Med strateškimi partnerstvi si Erjavec želi predvsem "velikih", od ZDA do Rusije, pa tudi novih držav, ki postajajo centri moči, med njimi Turčija, Kitajska, Kazahstan in Azerbajdžan. Pri gospodarski diplomaciji bi Erjavec deloval usmerjeno, ne pa na način "pokrivanja vseh držav poprek". Prepričan je, da bi sklenitve nekaj velikih pogodb z državama, kot sta Rusija in Turčija, hitro zagnale slovensko gospodarstvo.

Erjavec tudi ne bi več krčil diplomatsko-konzularne mreže, ampak bi raje pogledal, kje bi še kakšno veleposlaništvo odprli. Z določenim krčenjem se sicer strinja, a meni, da to ni prava pot.

Slovenija se po njegovem mnenju ne sme obremenjevati z definicijo tega, kar je, ampak mora vse priložnosti, ki ji jih nudi njen geostrateški položaj, izkoristiti.

"Skrbi me, ker je situacija težka in ljudje nezadovoljni"
Erjavec je pšo zaslišanju dejal, da mislim, "da imamo dobro vlado, ki se bo lahko kosala s problemi. Čaka nas zelo težko delo. Sam moram reči, glede na to, da bom očitno nadaljeval kot minister za zunanje zadeve, da me skrbi, ker je situacija težka, ljudje so nezadovoljni in bo treba kar zavihati rokave in trdo delati, če želimo, da izidemo iz te krize in da ljudje dobijo večje zaupanje v politiko."

Erjavec je bil zadnji v nizu zaslišanj kandidatov za ministre vlade Alenke Bratušek. Vsi so dobili pozitivne ocene, v sredo pa bo o vladi glasoval državni zbor.

Skozi parlamentarno sito tudi drugi kandidati za ministre