Ovir za razpravo o predlogu referenduma o Lizbonski pogodbi ni, o njem bo DZ razpravljal na seji 29. januarja, ko naj bi glasoval tudi o njeni ratifikaciji. Foto: EPA
Ovir za razpravo o predlogu referenduma o Lizbonski pogodbi ni, o njem bo DZ razpravljal na seji 29. januarja, ko naj bi glasoval tudi o njeni ratifikaciji. Foto: EPA

Če SNS predloga ne bo dopolnil, lahko to stori DZ, vsekakor pa bodo o njem odločali pred razpravo in glasovanjem o ratifikaciji na seji 29. januarja. SNS sicer priznava, da pogodba trenutno ne prinaša bistvenih sprememb glede prenosa suverenosti, vendar pa gre za neke vrste ustavo, ki bo določila pravila igre, po katerih bomo Slovenci kot državljani živeli.

Odločiti se morajo državljani
Stranka je zato prepričana, da bi morali Slovenci imeti možnost ta pravila potrditi na referendumu, saj bi pogodba tako dobila večjo veljavo. Bogdan Barovič (SNS) je dejal, da 90 poslancev ne mora odločati v imenu dveh milijonov Slovencev, Zmago Jelinčič (SNS) pa je prepričan, da je postopek ratifikacije prehiter, saj državljanom v tako kratkem času ni moč predstaviti 271 strani dolgega dokumenta.

Čista vest SNS-a
Predlog referendumskega vprašanja SNS-a se sicer glasi "Ali ste za to, da Republika Slovenija ratificira Lizbonsko pogodbo, ki spreminja Pogodbo o Evropski uniji in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti?". Poudarjajo, da niso evroskeptiki, ampak evrorealisti, ki bodo v primeru referendumske potrditve pogodbe imeli čisto vest.

Vložen tudi dopolnjen predlog referenduma o Hrvaški
SNS je v obravnavo parlamentu istočasno vložil še dopolnjen predlog za razpis posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v EU. V stranki vztrajajo, da Hrvaška ne spoštuje in ne namerava spoštovati načel mednarodnega delovanja. Prepričani so tudi, da bi morala Hrvaška pred vstopom razrešiti vsa odprta vprašanja s Slovenijo, tako kot je to morala storiti Slovenija v odnosu z Italijo.