Foto: Twitter/Urad predsednika RS
Foto: Twitter/Urad predsednika RS

"Obsojava rusko vojno agresijo proti Ukrajini in pozivava k takojšnji prekinitvi ognja za končanje trpljenja nedolžnih ljudi. V tem kontekstu pozdravljava odločitev obeh strani, da nadaljujeta pogajanja. Samo politični dialog lahko vodi v mir," se glasi skupna izjava predsednikov, usklajena na današnjem dvostranskem srečanju v avstrijski prestolnici.

Van der Bellen se je na Twitterju Pahorju zahvalil za obisk in dodal, da "je tesna izmenjava s prijateljskimi sosedi prav v kriznih časih pomembnejša kot kadar koli". "Samo enotna Evropa se lahko učinkovito postavi po robu ruski napadalni vojni v Ukrajini in njenim katastrofalnim posledicam. Ubijanje se mora končati. Mir, to je naš skupni cilj," je nocoj še tvitnil Van der Bellen.

Dvodnevni obisk Dunaja

Pahor je s srečanjem v palači Hofburg začel dvodnevni delovni obisk na Dunaju. V sredo dopoldne bo nato na posebno povabilo direktorja Diplomatske akademije Dunaj, veleposlanika Emila Brixa, obiskal to najstarejšo izobraževalno ustanovo s področja mednarodnih študij na svetu.

Kot posebni gost bo nagovoril dunajske diplomate in študente te akademije ter imel z njimi pogovor z naslovom "Evropa. Od Zahodnega Balkana in naprej. Srednjeevropski pogled". Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, je mogoče pričakovati, da bo predsednik spregovoril tudi o vojni v Ukrajini in njenih posledicah za evropski in svetovni mir ter politično in varnostno arhitekturo v mednarodni skupnosti.