Borut Pahor je poskušal s predsednikoma koalicijskih strank najti rešitev za trenutno stanje. Foto: BoBo
Borut Pahor je poskušal s predsednikoma koalicijskih strank najti rešitev za trenutno stanje. Foto: BoBo
Gregor Golobič
Zadnji dnevi Golobiča v koaliciji. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Če ne bo še kakšnega posebnega sestanka do konca tedna, potem je to moj zadnji v tej vlogi.

Golobič na vprašanje, ali je to njegov zadnji sestanek s koalicijskimi partnerji.
Katarina Kresal
"Težko je dati jasno mnenje o tem, kaj in kako, če ne veš, kaj bo," je dejala Kresalova. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Pahor je po sestanku potrdil, da bo DZ-ju predlagal, naj obe funkciji - ministra za šolstvo in ministrstra za visoko šolstvo - opravlja Igor Lukšič. Razmišlja, da bi v skladu z racionalizacijo in težnjami po zmanjšanju števila ministrstev združil obe ministrstvi. Lukšič je ob tem povedal, da gredo takoj v pripravo zakona o visokem šolstvu in še nekaterih zakonov in da ima za tri mesece, za kolikor velja to imenovanje, več kot dovolj dela. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zares odhaja, LDS še razmišlja

"Moja trdna volja je, da storim vse, kar je v moji moči, da pripeljem Slovenijo do konca svojega mandata iz krize, ki se zaradi težav v Grčiji znova poglablja," je po srečanju s predsednikom Zaresa in predsednico LDS-a dejal premier.

Pahor: Upam, da bo Gantar ostal
Povedal je še, da bo vlada naprej delovala normalno. "Do vikenda imamo koalicijo treh strank, po vikendu pa lahko skoraj z gotovostjo trdim, da samo koalicijo dveh strah. Smisel vodenja vlade je v napredovanju države, in ne status quo, ki pomeni nazadovanje," je prepričan. Dodal je, da ne obžaluje svoje politike in da ga zanima, kakšna bo alternativa.

Glede na to, da delo na vladi teče in da se kljub izstopu DeSUS-a in napovedi Zaresa zakoni še sprejemajo, Pahor pravi, da o globoki politični krizi ne moremo govoriti. Meni, da je mogoče voditi manjšinsko vlado do konca mandata.

Napovedal je, da se bo v ponedeljek še enkrat srečal s Kresalovo, in izrazil željo, da bi Pavel Gantar še naprej opravljal funkcijo predsednika DZ-ja.

Osnovna parlamentarna matematika: vladna koalicija v državnem zboru po izstopu Zaresa šteje 33 poslanskih glasov (SD - 28 in LDS - 5)

"Sprejetje rebalansa proračuna je dobro za Slovenijo"
Znova je poudaril, da ni nikoli razmišljal o odstopu, bo pa zaupnico vezal na rebalans proračuna, ker želi preveriti zaupanje, ki ga uživa v DZ-ju. "Eno brez drugega skoraj ne gre," je dejal premier Borut Pahor in dodal, da mu zaupanje poslancev v DZ-ju brez rebalansa nič ne koristi. Upa, da bo rebalans sprejet, in sicer ne zaradi njegove želje po oblasti, ampak zaradi tega, ker je to dobro za Slovenijo.

Kresalova: Ni bilo pravih odgovorov
"Ni bilo pravih odgovorov, kakšen je namen SD-ja, kako bo peljal zadeve naprej, in že nekaj časa čakamo jasno strategijo, ampak očitno bo treba počakati do naslednjega tedna, da se izjasni situacija z Zaresom. Nato naj bi SD dal konkretne korake, kako naprej," je po sestanku dejala Kresalova.

"Težko je dati jasno mnenje o tem, kaj in kako, če ne veš, kaj bo. Mi smo dali svoj predlog, za katerega še vedno mislimo, da je v tem trenutku optimalen," je poudarila.

Zares vztraja pri odhodu
"Naša osnovna želja je, da iščemo neko pametno konstruktivno rešitev, kako bi okrepili levosredinsko koalicijo. Menimo, da je za razvoj Slovenije bolje, da imamo odprto liberalno misel, kot pa na veliko odpreti vrata neki desni konservativistični politiki," je dejala in dodala, da jo čudi, da v SD-ju menijo, da danes v Sloveniji nimamo politične krize.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po sestanku dejal, da Zares, ker ni sprememb, vztraja pri odhodu iz koalicije, ki lahko prinese jesenske predčasne volitve.

Po sestanku je Golobič razkril, da je Pahor le ponovil stališča, ki jih je javno izrekel že pred dnevi, da bi se bilo v teh razmerah neodgovorno ukvarjati s kadrovanjem. Zares zato ostaja pri svoji odločitvi, ki jo je sprejel na svetu stranke, o odhodu iz koalicije prihodnji teden.

"Vezava zaupnice na rebalans zelo neodgovorna"
Pahorjevo odločitev, da bo zaupnico vezal na sprejetje rebalansa proračuna, je prvak Zaresa označil za zelo neodgovorno, in sicer ravno z vidika stabilnosti javnih financ, ki so trenutno Pahorjeva prva prioriteta. Zares tudi ni povezoval vprašanja pokojninske reforme z vlado in tudi Pahor tega ne bi smel z enim najpomembnejših državnih vprašanj, je protestiral Golobič. Predlagal je, naj gre Pahor v parlament po zaupnico kot tako ali pa jo veže na vprašanje imenovanja novih ministrov.

Predčasne volitve že jeseni?
Zares bo tudi v opoziciji deloval "kot doslej" - tehtal bo vsebino zakonodaje, in ne predlagatelja, je napovedal Golobič. Bo pa Zares povzdignil glas v državnem zboru, saj je bil do zdaj glede internih težav vlade bolj ali manj omejen na diskusije znotraj koalicije, zdaj pa teh omejitev ni več. Po Golobičevih besedah bo odstopu treh Zaresovih ministric najverjetneje sledil tudi odhod Pavla Gantarja z mesta predsednika državnega zbora.

Po Golobičevi oceni Zaresov odhod najverjetneje vodi v predčasne jesenske volitve. Te možnosti Zares tudi ni nikoli zavračal, je še pojasnil, že od januarja namreč opozarja na blokado države, predčasne volitve pa so lahko "zdravilo". Da je v Sloveniji politična kriza (Pahor govori le o negotovosti), kaže že dejstvo, da je DZ zavrnil volilni zakon, ki je bil pred tem eno leto usklajevan in soglasno sprejet na vladi.

Pahor poskuša držati vajeti v rokah
Predsednik vlade je že na petkovi novinarski konferenci napovedal, da se bo sešel z Golobičem in Kresalovo. Dejal je, da bo s pogovorom skušal ugotoviti, "kje so možnosti, da zadržimo vajeti usode v naših rokah, da bi država šla skozi obdobje precejšnje nepredvidljivosti tako, da bodo socialne in ekonomske izgube čim manjše ali pa jih sploh ne bo". Izrazil je željo, da bi ohranili ali celo okrepili fiskalno politiko.

Stranki Zares in LDS sta namreč zahtevali temeljito rekonstrukcijo vlade. Golobič je napovedal, da bodo na odgovor stranke SD počakali do 25. junija in izstopili iz koalicije, če rekonstrukcije vlade ne bo. Tudi v LDS-u so sklenili, da Socialnim demokratom predlagajo sestavo nove vlade v okviru zdajšnje levosredinske koalicije.

Pahor se je na pozive po rekonstrukciji vlade odzval z besedami, da je in ostaja predsednik vlade do verjetnega glasovanja o zaupnici, ki jo bo najbrž vezal na sprejetje rebalansa proračuna. Če ta ne bo potrjen, pa se osebno zavzema za predčasne volitve.

Če ne bo še kakšnega posebnega sestanka do konca tedna, potem je to moj zadnji v tej vlogi.

Golobič na vprašanje, ali je to njegov zadnji sestanek s koalicijskimi partnerji.
Zares odhaja, LDS še razmišlja