Novi kodeks je namenjen ozaveščanju o človekovih pravicah in krepitvi moralnega ravnanja v praksi. Foto: MMC RTV SLO
Novi kodeks je namenjen ozaveščanju o človekovih pravicah in krepitvi moralnega ravnanja v praksi. Foto: MMC RTV SLO

Novi kodeks je bil sprejet lanskega oktobra, saj je prejšnji zastarel. Je krajši od predhodnega in ima štirinajst členov, kar je sedem manj od prejšnjega. Sestavljata ga dve splošni določbi, devet temeljnih načel in tri končne določbe. Kot je povedal višji policijski inšpektor Robert Šumi, novi kodeks odlikuje to, da je inspirativen, spodbuja k etičnosti in moralnosti ter poudarja pripadnost organizaciji, saj je napisan v prvi osebi množine.

Kodeks poleg tega ukinja častno razsodišče, kar pa po besedah Šumija ne pomeni, da neetično ravnanje policistov ne bo več sankcionirano. Kodeks policijske etike namreč predstavlja le nadgradnjo Kodeksa ravnanja javnih uslužbencev, ki določa tudi disciplinsko odgovornost za njegovo kršenje.

V prakso nameravajo novi etični kodeks vpeljati s pomočjo izobraževalnega sistema. Vodstvo je zadolženo za to, da z novim kodeksom seznani policiste, poleg tega pa se z etičnimi določili ukvarja posebna delovna skupina. Kot je še pojasnil višji policijski inšpektor na Policijski akademiji Ivo Holc, je etiko treba poučevati predvsem z aktivnimi učnimi metodami, torej s pomočjo izobraževalnih delavnic, referatov in seminarjev.

E. S.