Rekord za jutro v Ljubljani znaša 23,9 stopinje Celzija, izmerjen 23. junija 2017. Foto: Shutterstock
Rekord za jutro v Ljubljani znaša 23,9 stopinje Celzija, izmerjen 23. junija 2017. Foto: Shutterstock

V Podnanosu so izmerili 26,5 stopinje, kar je nov rekord, je poudaril klimatolog Gregor Vertačnik. Prejšnji rekord za izmerjeno najnižjo nočno oz. jutranjo temperaturo za Podnanos je bil 24,5 stopinje, izmerjen 3. avgusta 2018 v podobnih vremenskih razmerah kot davi, torej tudi z burjo.

Prav tako je bil davi izmerjen nov rekord v Biljah, kjer so namerili 25,8 stopinje Celzija, prejšnji rekord je bil 24,7 stopinje Celzija, izmerjen 29. junija 2022. Tudi ponekod v notranjosti oz. v višjih in severnejših delih Primorske je bilo davi rekordno toplo. V Tomaju, Volčah pri Tolminu in Škocjanu je bila najnižja izmerjena temperatura med okoli 22 in okoli 23 stopinjami, kar je malenkost nad prejšnjimi rekordi, je izpostavil Vertačnik.

V Ljubljani je bila najnižja temperatura minule noči 21,7 stopinje Celzija. Rekord za Ljubljano znaša 23,9 stopinje Celzija, izmerjen 23. junija 2017.

Jutro je bilo izstopajoče v trenutnem vročinskem valu

Kot je ocenil Vertačnik, je bilo današnje jutro, gledano po temperaturah, pravzaprav najbolj izstopajoče v trenutnem vročinskem valu doslej, kajti najvišje dnevne temperature so bile v tem obdobju le na peščici postaj nad 35 stopinjami, nikjer pa ni bilo več kot 37 stopinj.

Za opredelitev vročinskega vala sicer vremenoslovci upoštevajo tri različne podatkovne pragove za Slovenijo, pri čemer mora dnevno povprečje temperature prag doseči ali preseči vsaj tri dni zapored. Za notranjost Slovenije je po nižinah prag večinoma 24 stopinj, na Primorskem 25, v višjih legah, zlasti na Gorenjskem, Kočevskem in Notranjskem, pa je prag 22 stopinj, je pojasnil Vertačnik.

V preteklosti je vročinski val, gledano vse merilne postaje, najdlje trajal v Kopru, in sicer julija in avgusta 1998, ko je trajal kar 31 dni zapored. Medtem ko je v preostalih toplejših delih Primorske in v notranjosti najdaljši vročinski val trajal okrog 15 dni.

Tako je bilo, denimo, v Ljubljani konec junija 2021, ko je vročinski val trajal 15 dni, v Jeruzalemu v Slovenskih goricah je bilo tako avgusta 2003, vročinski val je trajal 13 dni, v Lescah in Bovcu je julija oz. avgusta 2018 trajal 14 dni.

Po nekaterih drugih lokacijah v notranjosti pa vročinski val nikoli ni presegel dolžine enega tedna. V Ratečah tako rekord znaša šest dni, izmerjen v začetku avgusta 2013, v Babnem Polju pet dni, in sicer v avgustih 2013 in 2017.

Ne glede na to bi bil lahko tokratni vročinski val rekorden za Novo mesto, kjer je bil prejšnji rekord 11 dni, in sicer julija 2015, zdajšnji vročinski val pa se je začel 7. julija in se bo predvidoma končal v petek, 19. julija, kar pa znese 13 dni.

Po drugi strani pa so v nekaterih primorskih krajih namerili že bistveno daljše vročinske valove kot letos. Kot že omenjeno, v Kopru 31 dni leta 1998, tokrat pa bodo 19. julija šele pri 13 dnevih, je dejal Vertačnik.

V tropskih nočeh temperatura ne pade pod 20 stopinj Celzija

V zadnjih tednih se nizajo tudi t. i. tropske noči, ko temperatura ponoči ne pade pod 20 stopinj. V Ljubljani je bila denimo od 9. do 13. julija letos pet dni zaporedoma najnižja temperatura 20 stopinj in več, nato je prišla manjša ohladitev, zadnje dni pa znova zjutraj temperatura ne pade pod 20 stopinj. Rekord za Ljubljano je iz julija 2015, ko se osem dni zapored ni ohladilo pod 20 stopinj Celzija.

Med vsemi postajami pa rekord drži Koper, kar ne preseneča, saj je to na splošno naše najtoplejše merilno mesto. Od 31. julija do 30. avgusta 2003 temperatura niti en dan ni padla pod 20 stopinj. Takrat je torej niz tropskih noči trajal kar 31 dni. Zdajšnji niz bo trajal vsaj 13 dni, in sicer od 7. do 19. julija, se pa utegne zavleči še v začetek prihodnjega tedna.

Kot so v sredo objavili pri Arsu, samodejne postaje od 1. junija letos dalje redno zaznavajo tropske noči. Število tropskih noči najbolj izstopa na Primorskem, predvsem v Kopru, kjer so jih letos do srede izmerili že 25. Drugod po Sloveniji so večinoma izmerili do deset tropskih noči.

Najvišja temperatura v Sloveniji pa je bila izmerjena na letališču v Cerkljah ob Krki 8. avgusta 2013, in sicer 40,8 stopinje Celzija. Isti dan je bilo na kar nekaj merilnih mestih nad 40 stopinj, tudi v Ljubljani so takrat namerili 40,2 stopinje, je spomnil Vertačnik.

V soboto prihaja ohladitev

Popoldne bo precej jasno, nekaj kopaste oblačnosti bo v severni Sloveniji. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 33, na Primorskem okoli 35 stopinj Celzija.

Jutri bo dokaj sončno. Popoldne in zvečer bo predvsem na severozahodu nastalo nekaj neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem ob burji do okoli 25, najvišje dnevne od 27 do 32, na Primorskem do 35 stopinj Celzija. V noči na soboto bodo tudi drugod krajevne plohe in nevihte.

"Zna se zgoditi, da bo v soboto ta vročinski val tudi na Primorskem prekinjen. Še bolj zanimivo pa je recimo v Ratečah, kjer letos sploh ni bilo vročinskega vala, saj namreč nismo dosegli treh dni zapored, ko bi povprečna temperatura dosegla vsaj 22 stopinj Celzij, kot je tam prag za vročinski val," je dodal klimatolog Vertačnik.

V soboto bo tako spremenljivo oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Proti večeru se bo razjasnilo. Še bo pihal veter vzhodnih smeri.