"Prihodki v javne blagajne so se bistveno zmanjšali, vi pa zahtevate, da se odhodki povečujejo nezmanjšano, da se odpravijo plačna nesorazmerja, in v naslednjem letu, če nič ne storimo, se bodo plače v javnem sektorju povišale za šest odstotkov," je Pavlinič Krebsova očitala Posediju. Foto: MMC RTV SLO

Ocenjujemo, da če bo veterinarska stroka stavkala tri dni, v trgovinah ne bo živil živalskega izvora.

Janez Posedi, vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja
Janez Posedi
"Takoj sem za to, da mi plačo znižajo tudi za 20 odstotkov, če bo za to moj brat, ki je na minimalni plači, kaj od tega imel. Ampak dejstvo je, da ni tako," pravi Posedi. Foto: MMC RTV SLO

Vlada nima druge izbire. Izbira, ki jo ponujajo sindikati gospoda Posedija, je: Odpravljajte plačna nesorazmerja. V tem primeru bi morala vlada znižati plače.

Irma Pavlinič Krebs, ministrica za javno upravo
Krebsova optimistična, Posedi odločen

"Kriza je bila takrat globoka in je tudi danes globoka. Plačna reforma, vredna skoraj 500 milijonov evrov, je narekovala tej vladi, da v kriznih letih ta znesek izplača. Dvakrat smo se dogovorili, da ni potrebno v celoti odpraviti tretje in četrte četrtine, žal sindikati sedaj vztrajajo, da se to stori," je za Odmeve pojasnila ministrica za javno upravo.

"Na nek način smo si izpogajali zamrznitev"
Ministrica je zavrnila očitke, da ob začetku pogajanj s sindikati vlada zamrznitve ni predstavila: "Saj smo jo, v letu 2010, ko smo se pogovarjali za proračun. Na nek način smo si izpogajali zamrznitev. Dovolili pa smo dvoje, da smejo uslužbenci napredovati in da se plače usklajujejo z inflacijo do polovice. To se je v letu 2010 tudi zgodilo."

Ministrica za javno upravo se bo ob 15. uri sešla s sindikati javnega sektorja. Predstavila jim bo novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, po kateri namerava vlada poseči, če aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor konec meseca ne bo podpisalo dovolj sindikatov. Člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) bodo na seji odbora odločali tudi o podpisu omenjenega aneksa.

Niti eden izmed 22 sindikatov, ki jih vodi Janez Posedi, se po njegovih besedah ne strinja z zamrznitvijo plač v javnem sektorju. "Ker nas argumenti vlade niso prepričali," pojasnjuje in dodaja: "Moram vam povedati, da smo mi vlado večkrat prosili, da predstavi dokumente, s katerimi razpolaga, kot sta strukturna analiza odprave nesorazmerji in strukturna analiza napredovanj. Teh dokumentov mi nismo dobili formalno od vlade, ampak od ljudi, ki delajo za vlado. In to je zame problem."

Bo rast plač v javnem sektorju letos pozitivna ali negativna?
Posedi meni, da bi se izkazalo, da vlada ribari v kalnem, če bi se lahko o teh dokumentih (nekateri nosijo oznako interno) javno razpravljalo. "Če pogledate podatke Umarja, boste ugotovili, da je letošnja rast plač v zasebnem sektorju 5,3 odstotke, v javnem pa -0,5 odstotka. To je več kot šest odstotkov razlike," opozarja Posedi.

Pavlinič Krebsova napoveduje, da bo plača javnih uslužbencev letos za tri odstotke višja kot lani, predvsem zaradi napredovanj, ki se bodo zgodila, in zaradi usklajevanj z inflacijo. Pojasnila je, da ima Posedi podatke za mesec maj.

"Vlada vam je že junija predstavila krizno situacijo v tej državi. Prihodki v javne blagajne so se bistveno zmanjšali, vi pa zahtevate, da se odhodki nezmanjšano povečujejo, da se odpravijo plačna nesorazmerja, in v naslednjem letu, če nič ne storimo, se bodo plače v javnem sektorju povišale za šest odstotkov. Vse, kar vas prosimo, je, da se ustavimo in plačne reforme ne realiziramo v letu 2010, ko vidimo, kakšne probleme imamo v realnem gospodarstvu," je ministrica pojasnila sindikalistu.

Posedi spomnil tudi na svoj protipredlog
Posedi pa ji je na to odgovoril: "Težava je v tem, da se je z vlado, ki ne spoštuje dogovorov, težko kar koli dogovarjati. Mi smo imeli v zadnjem dogovoru, ki smo ga sklenili lani jeseni, zapisano, da vlada ne bo enostransko prenašala vsebin iz kolektivne pogodbe v zakon. Točno to je storila in zato imamo zaplet z dežurstvi pri zdravnikih." Spomnil je še, da je njegova skupina pripravila protipredlog, ki predvideva izvajanje plačne reforme v manjših korakih.

Ministrica Irma Pavlinič Krebs pravi, da vsa ta povečanja pomenijo tisto, kar je v tej državi po oceni vlade nedopustno - dodatno zadolževanje zaradi višanja plač v javnem sektorju. "Program stabilnosti, izhodna strategija, opešano gospodarstvo vse to so elementi, ki nam preprečujejo realizirati plačno reformo tudi v obsegu, ki ga predlagate, hkrati pa ne dovolite, da bi se pogovarjali o vzporednem zniževanju plač," je dejala.

Posedi: Za nas je to konec zgodbe
"Takoj sem za to, da mi plačo znižajo tudi za 20 odstotkov, če bo za to moj brat, ki je na minimalni plači, kaj od tega imel. Ampak dejstvo je, da ni tako. Mi servisiramo banke, mi bomo pokrili vse naše čudne zgodbe, ki so problematične, in ljudje bodo to plačali. S tem pa se mi ne moremo strinjati. Vlada ni vložila prav nobenega napora v to, da bi bila država danes kaj bolj pravna, kot je bila pred dvemi, tremi, štirimi leti, in za nas je to konec zgodbe," je odločen Posedi.

"Mi smo delodajalec, mi moramo hkrati skrbeti, da bodo ljudje, ki so danes zaposleni v javnem sektorju, te svoje storitve opravljali še naprej enako predano. To si želimo, zato se dogovarjamo z vami. Želimo si, da bi sklenili tak kompromis, ki je vzdržen," pravi ministrica.

Če bo zamrznitev, bo tudi stavka
Ministrica je ponovno dejala, da bo vlada, tudi če kompromisa ne bo, s predlogom o zamrznitvi šla naprej. Posedi je napovedal, da je stavka v nekaterih sektorjih zelo verjetna. "Ta vlada ni bila pripravljena prisluhniti nobenemu našemu predlogu. Nismo pa pripravljeni zato, ker je nekdo nesposoben sprejeti ustrezne zakone, imeti nižje plače," je zagotovil sindikalist.

Pavlinič Krebsova ga je pozvala, naj se udeleži podpisa aneksa in se z vlado strinja. "Prepričana sem, da bomo v tem tednu, ko se še sestanemo, nadaljevali s socialnim dialogom, kajti kot delodajalec v imenu vlade lahko zagotovim, da nam je skrb za položaj javnih uslužbencev dejansko na prvem mestu," je optimistična Pavlinič Krebsova.

Ocenjujemo, da če bo veterinarska stroka stavkala tri dni, v trgovinah ne bo živil živalskega izvora.

Janez Posedi, vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja

Vlada nima druge izbire. Izbira, ki jo ponujajo sindikati gospoda Posedija, je: Odpravljajte plačna nesorazmerja. V tem primeru bi morala vlada znižati plače.

Irma Pavlinič Krebs, ministrica za javno upravo
Krebsova optimistična, Posedi odločen