Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se mudi na delovnem obisku v Kraljevini Nizozemski. Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se mudi na delovnem obisku v Kraljevini Nizozemski. Foto: Nebojša Tejić/STA

"Slovenija se je vedno zavzemala za polno in brezpogojno spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic ter je bila glasna zagovornica vseh mednarodnih sodišč in tribunalov. Spoštovanje njihovih odločitev in sodb ter spoštovanje njihove neodvisnosti in nepristranskosti je ključen element zagotavljanja mednarodne vladavine prava," je Nataša Pirc Musar dejala po sestankih na ICC-ju, kjer se je srečala tudi z izvršno direktorico sklada za žrtve Deboro Ruiz Verduzco.

Pirc Musar se je udeležila tudi konference mreže strokovnjakov Europola za varstvo podatkov. Razprave so bile letos namenjene predvsem povezavi med varstvom podatkov in kibernetsko varnostjo.

V nagovoru je poudarila, da se je v svoji karieri na lastne oči prepričala o preobrazbeni moči varstva podatkov. "Ne gre zgolj za tehnično ali pravno vprašanje, temveč za vprašanje načel. Naša zavezanost varstvu osebnih podatkov odraža našo zavezanost človeškemu dostojanstvu in samostojnosti posameznika," je dodala.

Ob robu konference se je predsednica srečala z izvršno direktorico Europola Catherino de Bolle. Poudarila je, da je Europol vzpostavil močno zaupanje med državami članicami, kar je ključno za uspešno sodelovanje pri zagotavljanju varnosti državljanov EU-ja.

Obiskala je tudi agencijo EU-ja za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust), kjer se je srečala s predsednikom Ladislavom Hamranom in podpredsednikom Boštjanom Škrlecem. V pogovorih je izrazila zadovoljstvo z odličnim delom Eurojusta, še posebej s kakovostjo njegove podpore in uspešnim sodelovanjem s pristojnimi organi Slovenije.

Srečala se je tudi s kraljem in premierjem

Nataša Pirc Musar se je sestala še z nizozemskim kraljem Viljemom-Aleksandrom, obisk pa je sklenila s srečanjem z nizozemskim premierjem Dickom Schoofom, ki je mandat nastopil na začetku julija.

Predsednica in kralj Viljem-Aleksander sta pozornost med drugim namenila sodelovanju na multilateralnem področju v času članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a, sodelovanju v okviru Ljubljansko-haaške MLA konvencije ter izmenjala mnenja glede zelenega prehoda in vlogah žensk v zunanji politiki.

Srečanje s Schoofom pa je bilo namenjeno krepitvi političnega, gospodarskega in obrambnega sodelovanja. Dotaknila sta se tudi vprašanj vladavine prava in širitve EU-ja ter aktualnih mednarodno političnih tem, med njimi razmeram na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini.

Pogovori potrjujejo dobro sodelovanje med Slovenijo in Nizozemsko na različnih področjih, so sporočili iz urada predsednice.

Nataša Pirc Musar na obisku na Nizozemskem