Na Kosovu deluje okoli 110 pripradnic in pripadnikov Slovenske vojske. Foto: Žan Kolman/KPV
Na Kosovu deluje okoli 110 pripradnic in pripadnikov Slovenske vojske. Foto: Žan Kolman/KPV

"Vsaka država članica zavezništva je pomembna, ko prispeva po svojih najboljših močeh. Slovenija ima zagotovo svoje mesto kot zelo pomembna članica Nata na Zahodnem Balkanu," je dejal premier Robert Golob in dodal, da dodatne vojake Slovenija pošilja zato, da v tradicionalno nemirni regiji preprečijo nove spopade.

V Natovi misiji Kforja na Kosovu, v kateri je skupno več kot 5000 vojakov iz 28 držav, sicer trenutno deluje okoli 110 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Vrh Nata uspešnejši od pričakovanj

Po Golobovem mnenju je bil tridnevni vrh Nata v Washingtonu uspešnejši od pričakovanj. Po njegovih besedah je lahko zadovoljna predvsem Ukrajina. "Prišlo je do materializacije dolgoročnega odnosa med zavezništvom in Ukrajino, kar bo pripomoglo k temu, da se bo vojna v Ukrajini hitreje končala. O tem sem prepričan," je dejal.

Zaveze k nadaljnji pomoči Ukrajini so najboljše sporočilo tudi Rusiji, da naj računa na dolgoročno podporo Zahoda Ukrajini, je še povedal Golob. "Skrajni čas je, da se Rusija zave potrebe po začetku pogovorov o miru," je dejal.

Rusko agresijo je opredelil kot jasno kršitev mednarodnega prava

Pojasnil je, da je pomembno sporočilo dobil tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je pred kratkim obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"O miru se lahko pogovarjamo samo skupaj, ne pa na podlagi samostojnih akcij kogar koli. Še posebej ne takrat, ko nima pooblastil širšega zavezništva. Glede tega smo bili enotni vsi in verjamem, da v prihodnje na tem področju ne bo soliranja. Podano je bilo jasno sporočilo, da Viktor Orban ni govoril v imenu EU-ja in zavezništva, ampak v svojem lastnem imenu," je dejal Golob.

Po premierjevem mnenju Slovenija pri nudenju pomoči v orožju Ukrajini ni tako zelo pomembna, lahko pa pomaga pri prepričevanju drugih držav o podpori ukrajinski formuli iskanja miru. Rusko agresijo je opredelil kot jasno kršitev mednarodnega prava, obenem pa je tudi priznal, da se je zaradi položaja na Bližnjem vzhodu pri državah svetovnega juga omajalo zaupanje v zahodne države.

"Skupaj moramo dokazati, da nimamo dvojnih standardov, in se moramo potruditi, da v Palestini pride do prekinitve spopadov in iskanja poti do trajnega miru," je dejal Golob, ki se danes po intervjuju za televizijo CNN vrača v Slovenijo.

Robert Golob napovedal, da bo Slovenija podvojila svoj kontingent na Kosovu
Sorodna novica Golob: Prispevek Slovenije Ukrajini se ne bo povečeval. Nekatere države bodo morale storiti več.