Janša je opozoril, da vseeno ne gre za rešitev, s katero bi lahko bili dokončno zadovoljni. Foto: RTV SLO
Janša je opozoril, da vseeno ne gre za rešitev, s katero bi lahko bili dokončno zadovoljni. Foto: RTV SLO
Posvet pri Dimitriju Ruplu
MZZ je gostil predstavnike manjšine - vendar se zdi, da je njihov obisk prepozen. Foto: RTV SLO
Dimitrij Rupel
Na posvetu so opozorili, da bi morala manjšina nastopati bolj enotno. Rupel meni, da bi s tem vlada lahko dejavneje posredovala. Foto: EPA
Dvojezični napisi
Predlog bo stopil v veljavo, ko ga bo z dvotretjinsko večino potrdil avstrijski parlament. Foto: RTV SLO

Kljub temu pa je opozoril, da ne gre za rešitev, s katero bi bili lahko dokončno zadovoljni. Dodal je, da so zunanja obeležja, čeprav so pomembna, samo en del vprašanja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Važen je njen položaj in dejstvo, da se manjšina ne zmanjšuje ali asimilira. Premier je pozdravil premike, ki so se zgodili v zadnjih letih, ko je bilo slovenskim vrtcem namenjenih več sredstev, nekoliko pa se je zvišalo tudi število tistih, ki se učijo slovenskega jezika.

MZZ gostil predstavnike manjšine
V Ljubljani je pri zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu potekal posvet o predlagani ureditvi dvojezične topografije na Koroškem. Na posvet so bile povabljene vse pomembnejše organizacije koroških Slovencev. Posvet ni prinesel enotnosti v glede topografije razdeljeno slovensko manjšino.

V Zvezi slovenskih organizacij in Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk predlog še naprej podpirajo, nasprotujejo pa mu v Narodnem svetu koroških Slovencev in Enotni listi. Ureditev vprašanja z ustavnim zakonom je po njunem mnenju slednjih sporna, saj menita, da gre za poskus revizije vsebine 7. člena Avstrijske državne pogodbe.

Sporna klavzula
Del uredbe je tudi odprtostna klavzula, ki predvideva morebitno postavitev dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel. Od leta 2010 bi imelo deset odstotkov prebivalstva posameznega kraja, za katerega bi se na zadnjem popisu prebivalstva izkazalo, da v njem živi vsaj deset odstotkov slovensko govorečih, pravico, da pri avstrijski vladi zahteva dvojezične napise.

Sogovorniki posveta so se strinjali, da odprtostna klavzula ni zadostna. Ta še predvideva, da je za postavitev dodatnih tabel treba pridobiti soglasje koroške deželne vlade. Predstavniki manjšine bodo glede omenjene klavzule v prihodnjih dneh skušali doseči skupno stališče. V izjavi za javnost je Narodni svet koroških Slovencev opozoril, da bi s predlaganim sistemom pristojne občine in deželna vlada posredno dobile pravico veta na topografijo po letu 2010.

Rupel je že napovedal, da bodo Dunaju v kratkem poslali svoje pripombe in predloge, saj ureditev topografskega vprašanja brez prave odprtostne klavzule po njegovih besedah ni mogoč. Vprašanje odprtostne klavzule je eno izmed ključnih vprašanj tudi za predsednika vlade Janeza Janšo.

Avstrijska vlada je potrdila uredbo
Avstrijska zvezna vlada je na izredni seji potrdila novo ureditev krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, ki prinaša 141 dvojezičnih tabel.

Ta zdaj roma v parlament, kjer bo po pričakovanjih dokončno potrjena prihodnji teden. Kancler Wolfgang Schüssel je poudaril, da se mu zdi sprejetje tega sklepa "zgodovinsko dejanje", saj prinaša konec več kot desetletje trajajočim sporom.

V skladu z dogovorom bo k 77 obstoječim takoj postavljenih 16 dvojezičnih napisov. Manjkajočih 48 tabel bo nato postavljenih v razumnem roku, najkasneje do konca leta 2009. Prednost pri postavitvah bodo imeli kraji z večjim številom slovenskega prebivalstva, je še napovedal vidno zadovoljni kancler. Predlogu ureditve topografije, ki ga je sicer Dimitrij Rupel označil kot "najboljšega doslej", nasprotujejo v LDS-u in SLS-u.

Našli avtorja SMS-sporočil
Policija na avstrijskem Koroškem je izsledila avtorja protislovenskih SMS sporočil. Gre za 18-letnika iz Pliberka, ki mu sedaj grozi obtožba zaradi hujskanja. Pošiljateljem protislovenskih SMS sporočil grozi do dveletna zaporna kazen.