Haider zahteva uradni protest avstrijskih oblasti. Foto: EPA
Haider zahteva uradni protest avstrijskih oblasti. Foto: EPA
Dimitrij Rupel, slovenski zunanji minister
Rupel je avstrijskemu veleposlaniku dejal, da lahko vprašanje manjšine preseže dvostranske okvire. Foto: EPA

Haiderja je močno zmotila petkova izjava slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je na srečanju z avstrijskim veleposlanikom Valentinom Inzkom dejal, da bi položaj slovenske manjšine lahko postal širše mednarodno vprašanje.

Ob tem je koroški deželni glavar dejal, da slovensko-avstrijske odnose ovirajo provokacije s strani Slovenije in ne manjšinska polika na avstrijskem Koroškem.

Vnovič je zatrdil, da je slednja vzorna, in pri tem izpostavil dvojezične šole in vrtce ter podporo slovenskim kulturnim združenjem. K temu je dodal, da je nemškogovoreča manjšina v Sloveniji prikrajšana za vse pravice, še posebej na področju topografije.

Kaj je sploh rekel Rupel?
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je v petek v pogovoru z avstrijskim veleposlanikom v Sloveniji Valentinom Inzkom izpostavil visoko število in vsebino pritožb, ki sta jih v zvezi s položajem slovenske manjšine v Avstriji avstrijskim zveznim oblastem poslala on kot minister in slovenska vlada.

Ob tem je Rupel pojasnil, da ne želi posegati v predvolilni boj ali v koroško lokalno politiko, vendar je Avstrija kot članica EU-ja in podpisnica več mednarodnih dokumentov o zaščiti manjšin dolžna varovati uveljavljene evropske standarde tudi, ko gre za položaj manjšin in njihove jezikovne pravice, med katere sodi dvojezična topografija. Zato bi lahko to vprašanje lahko postalo tudi širše mednarodno vprašanje.