Brez zaupanja ni nič, a doseči ga je težko, meni Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Brez zaupanja ni nič, a doseči ga je težko, meni Pahor. Foto: MMC RTV SLO
SD
Člani stranke so se zbrali, da bi kritično ocenili izvedbo ukrepov iz nekdaj alternativnega vladnega programa. Foto: MMC RTV SLO
Pahor: Vlada s svojim delom zadovoljna

Načrtovane novosti bodo po njegovih besedah vsekakor še predmet javne razprave. Bistveno je, da se nepremičninski trg sprosti in postane fleksibilen. Davek bo predstavljal enega izmed instrumentov, ki bo mladi družini z enim otrokom, kjer sta oba starša zaposlena in imata visoko izobrazbo, omogočil, da bo lahko v doglednem času prišla do stanovanja, je povedal.

Premier je izpostavil pomembnost načrtovanih strukturnih reform na področju upravljanja javnih institucij, spodbujanja podjetništva, sklopa prometa, okolja in energije ter socialne varnosti in zdravstva. Pri novostih na davčnem področju in v javnih financah je napovedal naklonjenost davčnim razbremenitvam oziroma pravičnejši davčni obremenitvi.

Medresorsko se bo po njegovih besedah usklajevalo politiko, ki zadeva mlade.

Križanič: Gospodarstvo se je dvignilo z dna
Plačilna nedisciplina se po Pahorjevih besedah izboljšuje, čeprav ne tako hitro in obsežno, kot bi si želeli. O likvidnosti, na katero zelo opozarjajo gospodarstveniki, Pahor pravi, da to je in ostaja težava. Z jamstveno shemo in nekaterimi drugimi ukrepi je vlada pripomogla k stabilnosti finančnega sistema, vendar znotraj njega denarni tok ni tak, da bi poslovnim subjektom omogočal uresničenje njihovih poslovnih načrtov.

"Moram pa povedati, da so nam bankirji povedali, da je interes poslovnih subjektov za kredite manjši, kot je bil," dodaja Pahor. Minister za finance Franc Križanič, ki je bil prav tako na konferenci, meni, da se je gospodarstvo dvignilo z dna, a težko je napovedati, kdaj se bo gospodarstvo vrnilo v normalne kolesnice.

"Zaupanje pomembnejše od priljubljenosti"
"Javni interes pred strankarskim, pred partikularnim, odrekanje v skupno dobro," je na konferenci SD-ja v Postojni svoja splošna prizadevanja opisal Pahor. Predsednik vlade in prvak Socialnih demokratov je tako poudaril, da bo delal tisto, kar misli, da je dobro in v javno korist velike večine ljudi v državi. "To je naša deviza in mislim, da lahko z njo tudi uspešno pripeljemo do konca mandata," je dejal kolegom iz stranke na konferenci, ki je bila posvečena reševanju krize in poti okrevanja Slovenije.

Ob tem je poudaril še, da je zaupanje pomembnejše od priljubljenosti. Kot je dejal, se ne trudi vleči všečnih potez, ne trudi se za priljubljenost, temveč za zaupanje. "Ne gre mi vedno od rok tako, kot bi si želel," je še priznal in dodal, da je zato toliko pomembneje, da mu zaupajo tako člani stranke kot njegovi najbližji sodelavci.

Bilanca ukrepov, izvedenih in načrtovanih
Predsednik konference Socialnih demokratov Andrej Horvat je v svojem nagovoru med drugim navedel, da jim je v prvem letu na čelu vlade uspelo uresničiti okrog 15 odstotkov ali 53 od skupno 369 aktivnosti oziroma ukrepov, predvidenih v njihovem alternativnem vladnem programu 2008-2012.

Največ je bilo po njegovih besedah narejenega na področju protikriznih ukrepov, varovanja okolja, krepitve socialne varnosti in zdravstva ter učeče se družbe. Več pa bi bilo treba postoriti na področju znanosti in tehnologije, modernizacije javnih služb in zagotavljanja dinamičnega družbenega modela.

Pahor: Vlada s svojim delom zadovoljna