Predsednik vlade iz Šempetra pri Gorici v mladih letih. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik vlade iz Šempetra pri Gorici v mladih letih. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Jeretič
Nekoč najbližji svetovalec, danes največji kritik Sebastjan Jeretič. Foto: MMC RTV SLO
Pahor in njegova stranka

Pritiski na predsednika vlade se stopnjujejo. Podpisnikom pobude gremonavolitve.si se je pridružil tudi nekdanji medijski guru Boruta Pahorja, Sebastjan Jeretič, zdaj eden najbolj gorečih Pahorjevih kritikov, je za TV Dnevnik poročala Mojca Š. Pašek.

Pahor politike ne jemlje ekipno, temveč kot sološport in tako tudi vodi stranko ter vlado, pravi njegov nekdanji tesni svetovalec. "Stranka je žrtev Boruta Pahorja in vsak dan, ko se Pahor bolestno oklepa položaja, je novi žebelj v krsti SD-ja. Mislim, da je nujno, da se najprej predsednik stranke umakne," je pozval Jeretič.

Zadnje volitve je SD dobil zaradi razočaranja nad Janezom Janšo, ki vse do poraza ni priznal, da bo Slovenija občutila gospodarsko krizo. In ker volilno telo ni imelo izbire. Janša je Pahorju za krizne čase zapustil izvedbo vseh najostrejših reform, zlasti pokojninske, je dejala Pašek.

Pahorja predlagal Ribičič
Pred 15 leti je Pahorja za predsednika SD-ja predlagal Ciril Ribič, ki danes meni: "Naslednji meseci bodo pokazali, ali se ga bomo spominjali po neki zgodovinski, uspešni parlamentarni zmagi nad Janezom Janšo, ki je takrat imel v rokah vse vzvode oblasti, ali se ga bomo bolj spominjali po tistih očitkih zadnjih dni, da je izdal ideale slovenske levice."

Začel v ZKS-ju ...
Pahorjeva politična pot se je začela konec 80. v Centralnem komiteju Zveze komunistov Slovenije. Postal je zvezda mlade generacije proevropsko usmerjenih prenoviteljev, kar ga je po porazih stranke leta 1997 izstrelilo za predsednika Združene liste.

... in se zaradi SD-ja odpovedal predsedniški kandidaturi
Mladi prvak je stranko dvignil in postal nezamenljiv, še zlasti ker se je v nasprotju z SD-jem meteorsko vzpenjal po lestvicah priljubljenosti, je poročala Pašek. Največjo dilemo - uresničiti srčno željo na predsedniških volitvah ali SD popeljati do zmage, ki se je že svetlikala na obzorju - je kot osebno žrtev razrešil v korist stranke in jo s tem še bolj potisnil v vlogo talke.

"Nekaj mesecev po zmagi predsednika Danila Türka se je zlomil, kakor da mu je žal, da se ni odločil za predsedniške volitve. Od takrat naprej so njegove poteze zgrešene," je komentiral Jeretič.

Pritisk na premierja se stopnjuje. Bi z manjšinsko vlado vzdržal do rednih volitev? Golobič, ki je v koaliciji začel z idejo o predčasnih volitvah, ob hkratni trditvi, da te niso mogoče brez sprememb ustave, bo, paradoksalno, najverjetneje odločilno prispeval, da se te res zgodijo in to po zdajšnji ureditvi, je sklenila novinarka TV Dnevnika.

Pahor in njegova stranka