Odločitev o usodi razoisa za predor Markovec bo znana v nekaj dneh. Foto: MMC RTV SLO
Odločitev o usodi razoisa za predor Markovec bo znana v nekaj dneh. Foto: MMC RTV SLO
Ko je revizijska komisija ugotovila, da izbrani italijanski koncern nima potrebnih referenc in je izbiro razveljavila, se je Dars odločil za nov razpis. Foto: MMC RTV SLO

Odločitev je sprejel senat komisije, zdaj pa ima komisija tri dni časa za njeno utemeljitev. Nato bo komisija odločitev posredovala vsem vpletenim. Predsednik revizijske komisije Samo Červek sicer odločitve pred vročitvijo vsem strankam v postopku ne more komentirati, bo pa imela v vsakem primeru odločitev precejšnje posledice, je dejal.

Červenek: Razpisa brez utemeljenega razloga ni mogoče ustaviti
"Precedenčno je, da nekdo vleče razpis tako dolgo, in če bi dovolili, da se razpis zaustavi, kot to želi Dars, bi v praksi pustili odprto pot za samovoljo," je dejal Červek in dodal, da zakon dovoljuje zaustavitev postopka razpisa, vendar zaradi utemeljenega razloga, drugače pa razpisa ni mogoče ustaviti.

Če bi revizijska komisija ugodila zahtevi SCT-ja in Primorja, bi to pomenilo, da bi moral Dars obstoječi razpis nadaljevati in ne bi mogel septembra objaviti novega razpisa. Lahko pa znova vloži zahtevek za revizijo z novimi razlogi.

Kot je znano, je Dars v začetku marca med tremi prispelimi ponudbami na razpis izbral skupino italijanskih podjetij v skupnem nastopu (Vidoni, Oberosler cav. Pietro in Intercantieri Vittadello). Poleg Italijanov sta se na razpis prijavila tudi konzorcij SCT-ja in Primorja ter avstrijski Strabag.

Dars se je odločil za nov razpis
Na Darsovo odločitev sta se z zahtevo po reviziji pritožila SCT in Primorje, nato pa je odločitev o oddaji javnega naročila Državna revizijska komisija razveljavila. Ugotovila je, da Italijani niso izkazali potrebnih referenc.

Uprava Darsa je nato nadzornemu svetu Darsa predlagala novo izbiro, a so se nadzorniki po preučitvi dokumentacije odločili za nov razpis, ki naj bi bil pripravljen v skladu z noveliranim zakonom o javnih naročilih. Na odločitev Darsa sta SCT in Primorje 4. avgusta znova vložila revizijski zahtevek, revizijska komisija pa je morala odločitev sprejeti v 15 dneh.