Foto:
Foto:
Franc Rode je postal eden izmed najožjih papeževih sodelavcev.
Ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojz Uran

Februarja je položaj ljubljanskega nadškofa in slovenskega metropolita nenadoma zapustil Franc Rode, ki je Cerkev vodil sedem let in s svojimi nastopi pogosto razburjal verne in neverne.

Odšel je na ugleden položaj prefekta kongregacije ustanov posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja v Vatikanu. Ob tem je dejal: "Takega položaja v najvišji vatikanski upravi Slovenec še ni imel. Kot mi je dejal prijatelj pred nekaj trenutki - grem z bojnega polja v generelštab."

Rode napredoval dan po ratifikaciji vatikanskega sporazuma
Postal je eden izmed desetih najožjih papeževih sodelavcev, in namigovanja, da je šlo v resnici za nekakšen eleganten umik, ker naj bi s svojo ostrino škodil slovenski Cerkvi, je brez pomislekov zavrnil, rekoč: "Sveti sedež ponavadi zgrešenih potez ne nagrajuje s tako visokimi položaji." Morda tudi zato, ker je novico o napredovanju prejel le dan po ratifikaciji vatikanskega sporazuma, za katerega si je sam tako prizadeval.

Imenovanje Urana presenetilo vse
V Sloveniji pa se je začelo iskanje novega nadškofa. Vatikan ga je imenoval pol leta po Rodetovem odhodu in z izbiro Alojza Urana marsikoga presenetil. Cerkev je znova dokazala, da disciplina v njeni hierarhiji deluje tako, kot je treba. Da bo nadškof postal Alojz Uran, je bila skrbno varovana skrivnost vse do tiskovne konference, ko so novico sporočili javnosti.

Ob imenovanju je novi nadškof dejal: "Poskušal bom nadaljevati zavzeto delo svojih predhodnikov, predvsem v prejšnjem stoletju. Imeli smo velike škofe, knezškofe, nadškofe in postavili so zdrave temelje, na njih bom gradil nadaljnje delo za dobro vseh."

Uran med vzorniki ni naštel svojega predhodnika, pa tudi Rode, ki je bil v času iskanja novega nadškofa povprašan za mnenje, je priznal, da ga Sveti sedež ni ravno upošteval. Novi nadškof poudarja, da želi sodelovati v prizadevanju za dobro vseh ljudi, v Cerkvi pa predvsem utrditi vero: "Mislim, da je to obdobje zaznamovano s sekularizacijo, razkristjanjevanjem in tu bo treba vzopstavitzi nove temelje verskega življenja."

Način komunikacije se spreminja, cilji ostajajo
A politika Rimskokatoliške cerkve v posamezni državi se ne spreminja čez noč, saj je ne usmerja nadškof sam, ampak jo narekuje Sveti sedež. Spremeni se lahko način komunikacije. Cilji - urediti vprašanje verouka v šolah, gmotni položaj Cerkve in nekatera druga vprašanja - pa ostajajo.

LETO 2004 V BESEDI IN SLIKI