Foto:
Foto:
Predsednik avstrijskega parlamenta Andreas Khol
Veleposlanik Inzko: Avstrija se zaveda svojih obveznosti do dvojezičnih napisov.

Rupel v odgovoru na odprto pismo pesnika Vena Tauferja meni, da je Khol s tem spodbudil dogajanje in postopke, ki jih Avstrija ne potrebuje in jih tudi ne želi.

Rupel je še pojasnil, da je v slovensko-avstrijskih odnosih od začetka veljalo, da je Slovenija glavna, če ne celo edina naslednica jugoslovanskega podpisa na Avstrijski državni pogodbi.

Rupel ne komentira filma o fojbah
Zunanji minister se je odpovedal komentarju italijanskega filma o fojbah, češ da je mnenje o zgodovini med Slovenci in Italijani izrazil leta 2001 v uvodu knjige o slovensko-italijanskih odnosih. Rupel je zanikal, da je Slovenija molčala ob zadnjih dogodkih.

Po ministrovih besedah se umetniki strinjajo, da države ne bi smele posegati
v kulturno avtonomijo. Če so se takšnih posegov lotili drugod, ni treba, da jim sledimo in povečujemo nepotrebni in škodljivi hrup, meni Rupel.

Khol: Slovenija in Avstrija imata različni pravni stališči
Po besedah predsednika avstrijskega parlamenta Andreasa Khola imata Avstrija in Slovenija vsaka svoje pravno stališče glede ADP-ja.

Po poročanju časnika Delo je na vprašanje, ali je ravnal modro, ko je slovenski delegaciji DZ-ja dejal, da Slovenija ni partnerica avstrijske državne pogodbe (ADP), odgovoril, da ni mogel drugače. Khol je še poudaril, da vsekakor priznavajo državno pogodbo in bodo storili vse za izpolnitev obveznosti, priznavajo pa tudi dvojezične napise na Koroškem.

Avstrijski veleposlanik zavrnil namige o odstopu
Novi avstrijski veleposlanik v Ljubljani Valentin Inzko je v avstrijskem dnevniku Kronen Zeitung zavrnil namige o odstopu s položaja.

Poudaril je, da tega ne namerava storiti, saj bi prav zaradi nesoglasij rad prispeval k boljšemu razumevanju med sosedama. Dodal je še, da se Avstrija zaveda svojih obveznosti, sicer v zvezi z dvojezičnimi napisi tudi ne bi bilo pravnega postopka pri ustavnem sodišču.