S 1. avgustom se bo dvignila cena električne energije za gospodinjstva. Foto: RTV SLO
S 1. avgustom se bo dvignila cena električne energije za gospodinjstva. Foto: RTV SLO
Kolektivna pogodba, ki naj bi stopila v veljavo 1. januarja 2007, še ni podpisana. To naj bi se zgodilo konec septembra. Foto: RTV SLO

To pomeni dvig končnih cen za gospodinjstva za 1,9 odstotka. Za podražitev so se odločili, ker so prihodki od prodaje električne energije gospodinjskim odjemalcem nižji od stroškov, ki jih distribucijska podjetja plačujejo za nakup električne energije gospodinjstvom.

Cena elektrike je po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka nižja kot v EU-ju. Račun povprečnega gospodinjskega odjemalca, ki plačuje 7.900 SIT, se bo po podražitvi povečal za okoli 160 SIT, so izračunali na GIZ-u.

Država se umika iz gospodarstva
Vlada je potrdila program umika države iz gospodarskih družb, ki predvideva, da se lahko usklajeno prodajajo deleži podjetij, ki jih imajo v lasti država, Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in Družba za upravljanje in svetovanje. Potrdila je tudi predlog strateških usmeritev privatizacije slovenske elektroenergetike.

Vlada je sprejela tudi predlog zakona o minimalni plači, ki določa način usklajevanja minimalne plače z rastjo cen življenjskih potrebščin. 1. avgusta se bo minimalna plača zvišala za dva odstotka in bo znašala 125.052 SIT bruto.

Zakon o delu na črno bo zmanjšal obseg tovrstnega dela
Zakon, ki ga je potrdila vlada, bo po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve prinesel več priložnosti na trgu dela, uvaja pa tudi novosti za zaposlene na črno. Po ugotovitvi inšpektorja, da delodajalec zaposluje na črno, bo ta moral v treh dneh zaposlene prijaviti na upravni enoti, hkrati pa jim ponuditi sklenitev delovnega razmerja.

Novela zakona o organizaciji ter financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo je vlada poslala v obravnavo v DZ, prinaša zmanjšanje števila predstavnikov delavcev v svetih zavodov s pet na tri. Obravnavali pa so še noveli zakonov o gimnazijah in o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Iz zakona o trgovini umaknili urejanje obratovalnega časa
Novela zakona o trgovini po besedah ministra Vizjaka v celoti povzema dogovor med delodajalci in delojemalci, obratovalni čas pa bo po novem urejen s kolektivno pogodbo. Pri tem mora delodajalec upoštevati število zaposlenih in njihove pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja.

Slovenija je naslednica avstrijske državne pogodbe
V odgovor na poslansko vprašanje Sama Bevka iz SD-ja je vlada poudarila, da je Slovenija ena izmed enakopravnih naslednic nekdanje SFRJ v avstrijski državni pogodbi in tako tudi legitimna zaščitnica slovenske manjšine, kar Avstrija priznava.