V imenu Janše je sporočilo za javnost o neplačevanju odškodnin in glob poslala Služba za odnose z javnostmi SDS-a. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V imenu Janše je sporočilo za javnost o neplačevanju odškodnin in glob poslala Služba za odnose z javnostmi SDS-a. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nataša Pirc Musar
"Moram reči, da sem ne samo razočarana, ampak žalostna, da vrhunski politik izigrava pravno državo, ki jo sicer zagovarja," je informacijska pooblaščenka dejala novinarki TV Slovenija Tadeji Anžlovar. Foto: MMC RTV SLO

"Primerjava hitrosti postopkov, ki se na slovenskih sodiščih na zahtevo civilnih tožnikov (Ninamedia, svetovalec predsednika RS Franci Perčič) vodijo zoper predsednika SDS s tistimi, ki jih je sprožil sam, nazorno kaže dve hitrosti delovanja slovenskega pravosodja," pravijo v SDS-u.

Janša bo zahteval revizijo postopka
Direktor agencije Ninamedie Nikola Damjanić je dobil tožbo proti Janezu Janši, ki je pred leti agencijo označil za hišno služba predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, ki ne meri javnega mnenja, ampak ga skuša ustvariti. Janša bi mu moral plačati odškodnino, proti njemu pa je sprožil še eno tožbo, ki pa je ni dobil, in tako je tudi on Janši dolžan odškodnino. Zato mu je predlagal pobot, a odgovora ni bilo. Ninamedia je zato vložili predlog za prisilno izterjavo.

"Glede na pravnomočnost obeh sodb bo Janez Janša seveda plačal ustrezno razliko in to kljub temu, da različni sodbi dveh slovenskih sodišč o isti zadevi sprožata vrsto pomislekov. Zoper odškodninsko tožbo, ki jo je Ninamedia dobila, bo vložena zahteva za revizijo postopka in verjamemo, da bo pritožba uspešna," so zdaj sporočili iz stranke, saj se Janša na vprašanja novinarjev ni odzival.

"Obravnava je bila v rekordnem času"
Ob tem trdijo tudi, da je bila tožba Ninamedie je bila obravnavana v rekordnem času in v nekaj letih končana na obeh stopnjah. Tožba Janše zoper Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii, pa po njihovih navedbah v skoraj treh letih ni doživela niti prvega naroka. "Slovensko »neodvisno« sodstvo je ob očitnem in namernem zavlačevanju potrebovalo kar dve leti in pol samo za odločitev, katero sodišče je sploh pristojno."

Pirc Musarjeva: Janša se vročanju izogiba
Da imajo težave pri vročanju pošiljk Janši, ki prav tako ne plačuje glob, je za TV Slovenija povedala tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. "Kateri koli postopek smo do danes vodili proti Ivanu Janezu Janši, niti v enem samem postopku nismo mogli normalno vročati. Vedno se je vročanju izogibal," je dejala.

Pa tudi ko njihove odločitve postanejo pravnomočne, jih Janša po njenih besedah ne spoštuje. "Globe ne plača, niti ne sproži ustreznega pravnega sredstva." Ob tem Pirc Musarjeva opozarja, da same izvršbe pri Janši trajajo nerazumno dolgo. Dve izvršbi sta namreč v postopku že leto in pol, a davčna izpostava Nova Gorica še ni izvedla rubeža na poslančevo plačo.

SDS: Gre za načrtno šikaniranje
V SDS-u odgovarjajo, da ne drži, da Janša ne prejema pošte informacijske pooblaščenke, "saj po treh letih njenega načrtnega šikaniranja razpolaga že s kakimi 5 kg njenih izdelkov." Sicer pa tudi o njej menijo, da ima dvojna merila, ker je zoper predsednika SDS-a sprožila postopek zaradi objave lastnega obtožnega predloga na socialnem omrežju le nekaj dni po objavi, "medtem ko je zoper Mladino, ki je obtožni predlog objavila več kot mesec dni prej, postopek sprožila mnogo kasneje in še to na pritisk javnosti."