Člani SDS-a bodo dva meseca pozorno spremljali učinke vladnih protikriznih ukrepov. Foto: www.sds.si
Člani SDS-a bodo dva meseca pozorno spremljali učinke vladnih protikriznih ukrepov. Foto: www.sds.si
SDS razmišlja o interpelaciji vlade

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je povedal, da bodo dva meseca skrbno spremljali razmere v Sloveniji, predvsem to, kako učinkoviti bodo vladni protikrizni ukrepi. Janša je dejal, da se položaj slabša. Težko je gledati delavce, ki so na cesti ali na poti tja, medtem pa se v drugih državah učinkoviteje spopadajo s krizo in brezposelnostjo.

Janša: Vlada je v krču
Če torej vladni ukrepi v dveh mesecih ne bodo obrodili sadov, bo SDS vložil interpelacijo zoper celotno vlado ali konstruktivno nezaupnico. Dodal je, da je vlada v nekem krču, kar ji onemogoča učinkovito spopadanje s krizo.

Pred dnevi je Janša dejal, da bi bile predčasne volitve v Sloveniji najučinkovitejši izhod iz krize. Za to izjavo "še vedno stoji", a se zaveda, da so zaradi zapletene zakonodaje predčasne volitve malo verjetne.

Kako poteka interpelacija?

Ustava RS pravi, da lahko interpelacijo sproži najmanj deset poslancev, nanaša pa se na delo vlade ali posameznega ministra.

Najprej se v parlamentu opravi razprava. Predlagatelji interpelacije lahko nato predlagajo, da državni zbor sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade oziroma ministra. Po končani razpravi o delu vlade lahko najmanj deset poslancev zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati predlagajo izvolitev novega predsednika vlade. Nezaupnica vladi je izglasovana, če je izvoljen nov predsednik vlade, pravi poslovnik državnega zbora.

"Velika zaskrbljenost nad neodločnim, včasih zmedenim ukrepanjem vlade"
Svet Slovenske demokratske stranke je na seji obravnaval aktualne gospodarske in socialne razmere v državi. Janša je dejal, da iz razprav veje velika zaskrbljenost nad tem, kar se dogaja, še posebej nad neodločnim, včasih zmedenim, predvsem pa neučinkovitim ukrepanjem vlade v spopadu z gospodarsko krizo. "Tudi sicer se javne razprave usmerjajo predvsem v to, kako povečati kakšne davke, kako ukiniti kakšne pravice, skoraj nič pa se ne razpravlja, še manj ukrepa v smeri, kako več ustvariti, kako spodbuditi proizvodnjo in ustvarjanje novih delovnih mest," je dejal nekdanji premier.

Janša meni, da je trenutno največja težava Slovenije napoved urada za makroekonomske analize in razvoj o skoraj osemodstotni negativni gospodarski rasti za letošnje leto. "To pomeni, da bo zadolžitev še večja, proračunski primanjkljaj še večji in luknje v pokojninski in zdravstveni blagajni take, da bo to konec leta ogrozilo temeljno finančno stabilnost države." Prepričan je, da bi vlada morala drastično zmanjšati odhodke, do 15 odstotkov rezerv pa vidi tudi v razbohoteni državni administraciji.

SDS razmišlja o interpelaciji vlade