Fotografija je nastala novembra 2022 na novinarski konferenci po izvolitvi nove predsednice republike. Foto: BoBo/Borut Živulović
Fotografija je nastala novembra 2022 na novinarski konferenci po izvolitvi nove predsednice republike. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Levica za umik vabila Cipi Livni. Fajon: Blejski forum je soočenje različnih pogledov

Potem ko je vladna Levica vabilo Izraelki Cipi Livni označila za cinizem, udeležence foruma na Bledu pa pričakali protestniki, jih je podprla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar – in jih pozdravila. Zunanja ministrica Tanja Fajon je tedaj skomignila z rameni.

"Če mene vprašate, izbira te gostje ni bila ravno posrečena. Namreč, v goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo, ki zanika ustanovno listino Organizacije združenih narodov. Sama sem preposlušala kar nekaj njenih izjav. Zelo radikalne so," je pred kratkim izjavila predsednica države.

Zunanja ministrica pa danes (torek) vrača: "Včeraj, kakor koli se je zdelo, da je mogoče udeležba govorke, zlasti od Izraela, zasenčila dogodek, moram reči, da tisti, ki so poslušali razpravo, in žal tisti, ki so bili kritiki, niso poslušali razprave, bi mogoče dobili drug občutek soočenja mnenj."

Sorodna novica Pirc Musar na obisku v Kijevu. Golob podpis varnostnega sporazuma pričakuje julija.

Brez sporazuma ob obisku

Komaj dober mesec je star zadnji kratki stik med vlado in predsednico. Konec junija je odpotovala v Ukrajino, kjer naj bi podpisala varnostni sporazum. A ga ni. Nekaj tednov zatem ga je z Zelenskim podpisal premier Golob.

Sorodna novica Med kandidati za komisarje 19 moških in osem žensk. Belgija imena kandidata še ni posredovala.

Predsednica pa je bila včeraj kritična tudi do držav, med njimi je Slovenija, ki niso upoštevale želje Ursule von der Leyen po ženskih kvotah v prihodnji komisiji. "Ne zdi se mi prav, ker štiri ženske, plus predsednica in visoka predstavnica so odločno premalo."

Sorodna novica Bobnar vztraja, da je pred komisijo govorila resnico. Lindav: Rezar ščiti Goloba.

V političnem zakulisju za prelomni čas spremenjenega odnosa med predsednikom vlade Robertom Golobom in Pirc Musar velja zaposlitev Tatjane Bobnar v uradu. Kot je znano, je med drugim premierja obtožila vpletanja v aretacijo ruskih vohunov.

Premier Golob pa je včeraj prvič javno potrdil, da so bili povsem blizu dogovoru o zamenjavi vohunov za Alekseja Navalnega.

Ali imamo neenotno zunanjo politiko?