V ZSSS-ju nameravajo obvestiti tudi Evropsko konfederacijo sindikatov o ukazih iz Bruslja. Foto: BoBo
V ZSSS-ju nameravajo obvestiti tudi Evropsko konfederacijo sindikatov o ukazih iz Bruslja. Foto: BoBo

Minimalna plača trenutno znaša 599,73 evra neto in je pod pragom tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo, ki je bil lani postavljen pri 606 evrih, so pojasnili na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Ob tem so v največji slovenski sindikalni centrali opozorili na pomembnost minimalne plače ob zaščiti dostojnega plačila in ustrezne kupne moči. Ob tem so spomnili na Grčijo, kjer je "vsem znana trojka februarja lani 'predlagala' znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, osebam, starim do 25 let celo za 32 odstotkov". "In kako je ta ukrep 'zagnal' grški trg dela? Februarja 2012 je bilo v Grčiji 1,077 milijona brezposelnih oseb. Februarja 2013 jih je bilo 1,305 milijona," so bili kritični na ZSSS-ju.

Zlasti pa jih je zbodlo, da plače menedžerjev rastejo, pri čemer so se oprli na izsledke kadrovske agencije Pedersen & partners. Ti kažejo, da je povprečni direktor srednje velikega podjetja v Sloveniji lani zaslužil 157.800 evrov bruto oz. 3,6 odstotka več kot leto dni pred tem. Dodali so še, da plačna politika ni vezana na pravila EU-ja, zavračajo pa argument, da bi zniževanje minimalne plače lahko izboljšalo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Konkretne odločitve še ni
Predsedstvo ZSSS-ja je zato sklenilo, da bo v obrambi ustrezne višine minimalne plače uporabilo "prav vsa sindikalna sredstva". Poleg tega je napovedalo, da bodo o "navodilih Evropske komisije" na področju minimalne plače v Sloveniji nemudoma obvestili Evropsko konfederacijo sindikatov, "s katero bomo skupaj zahtevali takojšnje pojasnilo evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna in evropskega komisarja za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Laszla Andorja".

Vlada sicer ni sprejela še nobene odločitve o posegu v minimalno plačo, na to temo je v četrtek opravila le razpravo.