Javni sektor je stavkal že 18. aprila letos. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Javni sektor je stavkal že 18. aprila letos. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

To je dejal glavni tajnik Sviza in predsednik Konfederacija sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je dodal, da bo stavka trajala "neopredeljivo dolgo".

Pojasnil je še, da so dali vladi čas za odgovor na njihovo pisno zahtevo do četrtka, kot so ugotovili na četrtkovem sestanku sindikatov javnega sektorja, pa jim vlada odgovora ni poslala.

Sindikati so se tako "dogovorili, da začnejo priprave na stavko, in sicer tako, da se bodo v prihodnjih dneh organi v sindikatih, ki odločajo, preimenovali v stavkovne odbore," je poudaril Štrukelj. To je prvi korak k splošni stavki, je še dodal. Štrukelj je pojasnil, da želijo z njo ustaviti sprejemanje proračuna 2013 v točki, ki se nanaša na posege v maso plač.

Štrukelj je opozoril, da vlada s proračunom posega v pravice 161.000 javnih uslužbencev tako, da jih postavi pred "izvršeno dejstvo", z legitimnimi predstavniki v javnem sektorjum, torej sindikati, pa se o tem ni pogovarjala.

"Neopredeljivo dolga stavka"
"Niti vedeli nismo, da gre za to znižanje, ki je za nas nesprejemljivo. Očitno je edina pot, da dosežemo pogajalsko pozicijo, da stopimo v priprave za izvedbo zelo verjetne splošne stavke v javnem sektorju z neopredeljivo dolgim trajanjem," je dejal Štrukelj.

Kot je dejal, bodo sindikalisti v prihodnjih dneh opredelili zahteve in sindikate, ki vstopajo v stavko. Na koncu bodo ustanovili koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov v javnem sektorju na enak način, kot je bilo to pri spomladanski sicer enodnevni stavki.

Štrukelj je prepričan, da bi bilo to tokrat "bistveno premalo, če želimo doseči to, da ne bo prišlo do teh brutalnih posegov, ki niso škodljivi samo za javne uslužbence". Dodal je, da večina ekonomistov, razen tistih, ki so na finančnem ministrstvu, opozarja, da bodo ukrepi poglobili recesijo v državi.