V kolikšni meri bo predloge vlada upoštevala, se bo po mnenju sindikatov pokazalo že popoldne in v ponedeljek na seji DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
V kolikšni meri bo predloge vlada upoštevala, se bo po mnenju sindikatov pokazalo že popoldne in v ponedeljek na seji DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Lorber se sprašuje, v kolikšni meri še živimo v socialni državi. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča so sindikati dokazali, da so v pravih trenutkih enotni. Prepričan je, da ukrepi, ki jih pripravlja vlada, ne bodo dali dobrih rezultatov, če država ne bo okrepila zaupanja v bančni sistem. "Dokler ne bo deloval bančni sistem, se bo kriza poglabljala," je dejal Semolič.

Opozoril je tudi, da je pokojninska blagajna edina blagajna, ki kljub krizi dobro deluje. Neselektiven poseg z zniževanjem prispevnih stopenj za tri odstotne točke tudi za podjetja, ki pomoči ne potrebujejo, pa bi po njegovem mnenju pomenil, da bi se sredstva za pokojnine odlivala v kapital ali dobičke. Tega bonusa bi bila deležna tudi tista podjetja, kjer so lastniki tujci, in bi se del dobičkov zagotovo prelival v tujino, dodaja.

Težava leta 2009 bo prezposelnost
Generalni sekretar Solidarnosti Slavko Pungeršič pričakuje, da se bo vlada z ukrepi proti krizi odzvala hitro. Prepričan je, da mora država pri krajšanju delovnega časa s 40 na 36 ur tedensko poskrbeti za plačilo davkov in prispevkov in tako ohraniti neto plače zaposlenih.

Največja težava leta 2009 bo po mnenju generalnega sekretarja Alternative Zdenka Lorberja brezposelnost. Obžaluje dejstvo, da se na dohodninskem področju nič ne dogaja ter izpostavil možnosti aktivne oblike zaposlovanja, dodatnega izobraževanja zaposlenih ter spodbujanje infrastrukturnih projektov.

Zdaj je čas za krepitev socialne države
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da je med krizo mogoče okrepiti socialno državo, kar je najboljše jamstvo, da bo ta ostala socialno stabilna. Država naj pomaga gospodarstvu, del gospodarstva pa so tudi delavci, je opozoril predsednik sindikata KS 90 Boris Mazalin. "Ta kriza mora prinesti tudi novo razmišljanje o socialni državi," je izpostavil tudi on.

V sindikatu Pergam po besedah generalne sekretarke Vide Fras opozarjajo, da vlada kljub krizi ne sme posegati v že veljavno zakonodajo, sploh pa ne v zakon o delovnih razmerjih.

A. S.