Če Slovenija ne bo izvedla potrebnih reform, bo imela zaradi staranja prebivalstva velike gospodarske težave. Foto: EPA
Če Slovenija ne bo izvedla potrebnih reform, bo imela zaradi staranja prebivalstva velike gospodarske težave. Foto: EPA
Mlada družina
Otroški dodatki in olajšave zanemarljivo vplivajo na zmanjševanja trenda staranja prebivalstva v Evropi. Foto: European Community

Po ugotovitvah SB-ja bo to posledica nizke rodnosti in dolge življenjske dobe, ki bosta vzhodno in srednjo Evropo s Slovenijo na čelu uvrstili med regije z najstarejšim prebivalstvom na svetu. Vlade bodo tako prisiljene vse več vlagati v socialno in zdravstveno varnost starejših, kar bo v kombinaciji z relativno krhkim postkomunističnim gospodarstvom pomembno vplivalo na (ne)uspeh njihovih nacionalnih ekonomij.

Takoj za Slovenijo se bo znašla soseda Hrvaška, sledile pa bodo Češka, Bolgarija in Madžarska. V Sloveniji naj bi se delež prebivalstva nad 65 let iz 14 odstotkov v letu 2000 povzpel na kar 23 odstotkov v letu 2025, kar bo Slovenijo uvrstilo v vrh držav z najstarejšim prebivalstvom, med Britanijo z 20 odstotki in Italijo z 26 odstotki.

Potrebne so korenite reforme
SB opozarja, da bo negativne posledice na gospodarstvo mogoče omiliti samo s korenitimi socialnimi in zdravstveni reformami. SB dodaja, da se bodo evropske države, ki so leta 2004 vstopile v EU, ob sedanjem tempu gospodarskih reform s to nevarnostjo lahko spopadle precej lažje kot države nekdanje Sovjetske zveze, ki postkomunističnega prestrukturiranja gospodarstva ne izvajajo dovolj hitro in učinkovito.

Nujne spremembe zdravstvenega sistema
Študija SB-ja je navedene demografske spremembe prvič raziskovala v tako velikem obsegu in v tako razlilčnih državah. Skrb vzbujajoč se ji zdi zlasti napovedan visok dvig dolgoročnih stroškov za zdravstveno varstvo. Po mnenju SB-ja bi morale države razmišljati o sistemih zdravstvenega varstva, ki bi bili precej cenejši od dosedanjih bolnišničnih uslug. To bi lahko dosegle z vzpodbujanjem neslužbenih negovalcev bolnih in ostarelih in jim omogočiti potrebno podporo.

Otroški dodatki so neučinkoviti
Poleg tega bi se proti zmanjševanju obsega delovne sile morale boriti z dviganjem starostne meje za upokojitev, doseganjem večje fleksibilnosti trga dela in s širjenjem finančnih trgov, ki bi priskrbeli nova delovna mesta. SB je na drugi strani kritičen do raznih otroških dodatkov in davčnih olajšav, ki imajo po njihovem mnenju zanemerljiv učinek na zviševanje rodnosti.