Na primorski avtocesti že nastajajo prvi turistični prometni zamaški. Foto: RTV SLO
Na primorski avtocesti že nastajajo prvi turistični prometni zamaški. Foto: RTV SLO
Nuška Tavčar opozarja tudi na tragično bilanco prometnih nesreč z udeležbo motoristov. Zato policija motoriste poziva, naj bodo še posebej pazljivi. Foto: RTV SLO
Pestro v prometno-turističnem smislu je tudi na Hrvaškem. Foto: RTV SLO
Za tovorna vozila bodo poleti veljala posebna pravila. Foto: EPA

Policija se je na prihajajočo sezono dobro pripravila, je za MMC dejala Nuška Tavčar iz Generalne policijske uprave. Policisti bodo tako pomagali udeležencem cestnega prometa v skladu s svojimi pristojnostmi. Prisotni bodo predvsem tam, kjer bodo težave, na primer pri prometnih zastojih, kjer bodo nadzirali in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ipd. Pomagali pa bodo tudi na cestah, kjer sicer ni težav z gnečo, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč. Poleg tega bodo policisti preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je poleti pogosto prisoten v prometnih nesrečah, pojasnjuje Tavčarjeva.

Bodite potrpežljivi
Policija pa po besedah Tavčarjeve udeležence cestnega prometa tudi poziva, naj spremljajo prometne informacije in se, če je le mogoče, odpravijo na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Poleg tega naj spoštujejo prometne predpise in ohranijo strpnost. "S seboj vzemite zadostno količino brezalkoholnih osvežilnih pijač in se pogosteje kot sicer ustavite ter naredite odmor. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s seboj," še poudarja Nuška Tavčar.

Pestro že na Hrvaškem in doma
Tudi letošnje poletje lahko pričakujemo večje zgostitve prometa na cestah med mejnimi prehodi z Avstrijo, Italijo in Hrvaško. Iz zadnje že poročajo o veliki gneči, ki je posledica podaljšanega konca tedna. Na Hrvaškem 22. junija namreč praznujejo dan protifašističnega boja, Slovenci pa 25. junija dan državnosti. Poleg tega se pri nas končuje šolsko leto.

Hrvaška avtomoto zveza (Hak) je na avtocesti Zagreb-Split v smeri proti obali že v dopoldanskih urah opazila več kot pet kilometrov dolge kolone, še zlasti pa se promet gosti ob predorih Mala kapela in Sveti Rok.

Pestro je tudi na slovenskih cestah. Zastoji že nastajajo na primorski avtocesti, predvsem pred cestninskima postajama Log in Videž, v smeri proti Kopru. Na mejnih prehodih ni posebnosti.

Poleti več gneče po vsej Sloveniji
Poleti sicer prometno-informacijski center pričakuje več gneče po vsej Sloveniji. Na Štajerskem bodo najbolj obremenjene ceste med mejnim prehodom Šentilj in Mariborom ter mejnim prehodom Gruškovje in Mariborom oz. Ptujem. Napeto bo tudi na Gorenjskem, in sicer med mejnim prehodom Karavanke in Ljubljano, ter na Primorskem. Obeta se več prometa na koncu hitre ceste v Kopru ter na cestah med mejnimi prehodi Škofije in Fernetiči na meji z Italijo. Gnečo gre pričakovati tudi v Sečovljah, Dragonji, Sočergi in na Starodu, manj pa v Jelšanah na meji s Hrvaško. Na Dolenjskem gre večje zgostitve prometa pričakovati na hitri cesti mimo Trebnjega ter na mejnem prehodu Obrežje.

V prometno-informacijskem centru glede na izkušnje iz preteklih let pričakujejo, da bodo najbolj kritična sobotna jutra in dopoldnevi od 15. julija do 10 septembra, še posebej hudo pa naj bi bilo 27. in 28. julija ter 3., 4. in 5. avgusta, pravijo.

Omejitev za tovorna vozila
Kot omenjeno, začne s tem koncem tedna veljati prepoved za tovorna vozila, katerih največja masa presega 7,5 tone. Omejitve bodo veljale od 23. junija so 2. septembra, ko bo prepovedan promet za ta vozila ob sobotah med 8. in 13. uro (na nekaterih primorskih cestah pa med 6. in 16. uro) ter nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih med 8. in 22. uro.