Sodniki menijo, da jih je država oškodovala z izvajanjem nezakonitega sklepa. Foto: MMC RTV SLO
Sodniki menijo, da jih je država oškodovala z izvajanjem nezakonitega sklepa. Foto: MMC RTV SLO
Sodniki znova o stavki

Sodniški stavkovni odbor se je na zadnjem sestanku pred počitnicami odločil, da za zdaj bele stavke ne bodo zaostrovali, so pa namenili več časa odškodninskim zahtevkom, saj naj bi bilo okoli tisoč sodnikov oškodovanih za skupno približno 100 milijonov evrov.

Leta 1993 je bil namreč sprejet sklep o znižanju osnovne plače funkcionarjem, tudi sodnikom, za 20 odstotkov. Sklep je bil nato zamrznjen, od leta 1997 pa je spet v veljavi, vendar je po trditvah sodnikov v nasprotju z zakonom. Ta namreč določa, da se plača sodniku med mandatom ne sme znižati, zato gre po besedah predsednice stavkovnega odbora Janje Roblek za nezakonito izplačane plače.

Odškodnine od leta 1997 ne bo
Zaradi zastaranja bo odškodnino mogoče zahtevati le od leta 2003 do začetka letošnjega leta. Sodniki pa še ugotavljajo, ali je do oškodovanja prišlo tudi z novim sistemom plač v javnem sektorju.

Za zdaj je na delovno sodišče prispelo pet tožb, sodniki pa jih vlagajo posamično. Zahtevki so odvisni od delovne dobe in položaja sodnika.

O stavki po počitnicah
O zaostrovanju stavke se bodo sodniki odločali po počitnicah. Ministru Gregorju Virantu, ki je o beli stavki dejal, da je sodniška norma prenizka, če stavkajo tako, da delajo le po normi, pa Janja Roblek odgovarja, da "to lahko reče samo nekdo, ki ni videl sodišča od znotraj".

Sodniki znova o stavki